Sezona i jeste! Uz ovu caku dinstani kiseli kupus biće više nego savršenog okusa

16.11.2023. | 17:42

Hladnije vrijeme – to odmah znači i da je kiseli kupus sve češće na trpezama u mnogim domaćinstvima.

U raznim oblicima. Od salate, do sarme – jela koje obožavaju gotovo svi.

Između ostalog, mnogi za svoju porodicu nerijetko spreme i dinstani kupus. I iako se čini da je ovo jelo jednostavno napraviti, zapravo i nije baš tako. Doduše, nije ga teško pripremiti, ali jedna caka je ključna kako bi ukus vašeg ručka bio bukvalno za “prste polizati”.

I upravo po ovom receptu jedna baka sprema kupus u dinstanoj varijanti za svoje ukućane, ali i za goste na slavi, koji svake godine oduševljeno traže još. Slijedite “korake” po kojima ova vrsna domaćica kuva ovu “zimsku slasticu” i sasvim sigurno – nećete se pokajati.

Kiseli kupus oprati, pa isjeći – na listove, kockice, sami odlučite. Na zagrijanom ulju prodinstajte luk i mrkvu, te prije nego u sve to dodate kupus, uradite ovo što je ključno za savršen ukus. Kupus prokuvajte nekoliko minuta, dobro iscijedite vodu i dodajte ga ostalom povrću. Miješajte i dodajte začine po želji, ali vegetu nikako nemojte da izostavite.

To je to – gotovo – za malo vremena dobićete ručak koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Možete ga jesti solo ili uz neki prilog – pitu od krompira, pasulj… Vama po želji i volji.

Prijatno!

Nataša Lakić, BL portal