Šest znakova da jedete previše proteina

03.03.2024. | 08:18

Proteini su jedni od najvažnijih nutrijenata koje treba uvesti u svoju dnevnu ishranu, ali moguće ih je unijeti previše.

Kako znati da ste „preterali“?

1. Loše ste raspoloženi
Možda ste se posvađali s partnerom prije spavanja ili ste zabrinuti zbog prezentacije na poslu. Ako ste neprestano loše raspoloženi, razmislite o unosu proteina.

“Kad jedemo previše proteina, često ne jedemo dovoljno ugljenih hidrata, kao u dijetama s niskim ili visokim udjelom ugljenih hidrata. A naš mozak zapravo radi na šećeru iz tih ugljenih hidrata,” kaže glavni direktor Culinary Health Solutions Ken Imer.

Jednostavno rješenje: prepoznajte kada ugljene hidrate treba da zamijenite proteinima, a zatim izjednačite razliku. Nema potrebe da pojedete picu da biste poboljšali raspoloženje. Umjesto toga posegnite za složenim ugljenim hidratima poput voća, jogurta i zobenih pahuljica od celog zrna. Ograničite konzumaciju pretjerano rafinisanih ugljenih hidrata, koji vas mogu učiniti neraspoloženima, piše The Healthy, a prenosi N1 Zagreb.

2. Osjećate umor
Osećaj umora kako dan odmiče mogao bi vas natjerati da posegnete za kafom ili grickalicom (ili tri). Ali možda je količina proteina u vašem organizmu ono što uzrokuje da se osjećate umorno.

“Moždana magla, moguća je zbog previše proteina, budući da nedostatak šećera u mozgu može uzrokovati da se vaš mozak smanji”, objašnjava Imer.

Prevelik unos proteina znači da možda istiskujete ugljene hidrate. To je riskantno jer, kako kaže Keli Mekordi, nutricionistkinja, “ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak, a bez dovoljnog unosa, biće teško koncentrisati se“.

Pobrinite se da vaš zdravi međuobrok ima dobru ravnotežu ugljenih hidrata i bjelančevina, tako da se osjećate siti, bez osjećaja magle.

3. Gojite se
Istina je da visokoproteinska dijeta može utoliti vašu glad, ali ako odete predaleko, možda ćete se ugojiti.

“To je posebno istinito ako jedete previše životinjskih proteina ili smanjujete proteinske šejkove. Meso često znači dodatnu masnoću, a takođe i kalorije. I mnogi proteinski šejkovi sadrže dodatni šećer kako bi imali bolji ukus“, kaže Mekordi.

“S vremenom će previše kalorija, bez obzira na masnoće, šećer ili proteine, uzrokovati gojenje“.

Kako biste jeli zdravije obroke, Mekordi kaže da “težite uravnoteženim obrocima koji uključuju nemasne proteine, celovite žitarice, voće i povrće“.

Kao opšte pravilo, dodaje, polovina vašeg tanjira trebalo bi da bude voće ili povrće, jedna četvrtina bi trebalo da budu proteini, a jedna četvrtina skrob ili cjelovite žitarice.

4. Probavni problemi
Ako je vaš unos proteina previsok, možda ćete imati probavne probleme.

“Ako previše svoje ishrane zamenite proteinima, možda vam nedostaju vlakna iz žitarica i povrća. Vlakna su važna za probavu. Bez njih možete imati probavne probleme i zatvor“, kaže Mekordi.

5. Stalno ste žedni
Još jedan pokazatelj da možda pretjerujete s proteinima je stalna žeđ. Zapravo, previše proteina može uzrokovati blagu dehidrataciju.

“Dehidrataciju uzrokuju vaši bubrezi koji rade prekovremeno kako bi uklonili višak proteina, kao i azotov otpad. Dakle, previše mokrite i na kraju možete potpuno uništiti svoje bubrege“, objašnjava Imer.

6. Imate loš zadah
Konzumacija velike količine mesa ne uzrokuje samo znojenje, nego i loš zadah.

“Vaš mozak i tijelo vole raditi na ugljenim hidratima, pa kada ne jedete dovoljno ugljenih hidrata, vaše tijelo počinje koristiti mast kao gorivo, proizvodeći ketone. Zbog njih možete imati loš zadah“, kaže Mekordi.