Učestalo noćno mokrenje može biti znak ozbiljne bolesti

02.03.2024. | 21:22

Razlog zbog kojeg se muškarci noću bude, vrlo često je uvećana prostata.

Prostata je mala žlijezda veličine oraha koja se nalazi iznad bešike. Njegova svrha je tečnost za stvaranje sperme. Ima tendenciju uvećavanja sa godinama.

Jedan od vodećih urologa Ted Šefer sa univerziteta Nortvestern predložio je tri trika za bolji san ukoliko imate problem sa buđenjem noću.

Ne pijte vodu neposredno prije spavanja

“Ako pred spavanje povećate unos tečnosti, povećaćete i količinu izlučevina, samim tim češće ćete odlaziti u toalet. Mnogi smatraju da je to dobro radi bubrega i uopšte detoksikacije, ali pokušajte da ne pijete previše vode prije spavanja”, savjetuje Šefer.

Izbjegavajte alkohol

Alkohol ima dijuretičko dejstvo što znači da će tijelo početi da proizvod više tečnosti, dva do četiri sata kasnije. Jedan od najvećih krivaca što se ovo dešava je i pivo, pa ga izbjegavajte par sati prije spavanja.

Nosite čarape u krevet

Doktor Šefer preporučuje muškarcima da u krevet odlaze sa čarapama do koljena. Znaci endema obično uključuju naticanje zglobova i nogu u ovom predelu zbog nagomilavanja tečnosti. Doktor Šefer je primjetio i da sa godinama dolazi do pojave češće potrebe za uriniranjem noću, a to je zato što naše tijelo proizvodi sve manje anti-diuretičkog hormona koji omogućava miran san noću.

Međutim, Šefer je upozorio da ukoliko i dalj imate probleme, a primjenili ste sva tri od njegovih savjeta, ovo je razlog za zabrinutost i morate se obratiti ljekaru. Uzrok ovoga može biti hormonska neravnoteža, ali i rak prostate.

Bolest koja pogađa jednog od osam muškaraca, prema rezultatima istraživanja u Velikoj Britaniji, u početku neće biti primjetan, ali evo koji su početni simptomi:

  • poteškoće sa mokrenjem i pražnjenjem bešike
  • slab protok kada urinirate
  • osećaj da se bešika nije ispraznila
  • kapljanje urina nakon što završite uriniranje
  • potreba za mokrenjem, posebno izražena noću

Prema Šeferovim rečima ovo ne moraju nužno biti simptomi, ali ako se ponavljaju, potrebno je konsultovati se sa lekarom i otići na pregled.