Savjeti za duži život: Ove namirnice pozitivno utiču na vaše zdravlje

Mnogo studija je provedeno u traženju odgovora na tajnu dužeg života, a nešto što znatno pomaže u produženju je i odgovarajuća i kvalitetna prehrana.

Saznajte koje bi namirnice mogle pozitivno da utiču na vaše zdravlje, a samim tim i na život.

Avokado – Iako ga neki izbjegavaju zbog mnoštva kalorija, to zaista nije potrebno. Avokado je veoma hranljiv i pomoći će vam da se osjećate sitim zbog visokih koncentracija masnoća i vlakana. Možete ga jesti samog, ali i kombinirati s nekom salatom.

Orašasti plodovi – Ukratko, jedite orašaste plodove i sačuvajte zdrav mozak. Istraživanja su pokazala da jedna porcija orašastih plodova (a naročito oraha) dnevno igra važnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti, pojačava memoriju i smanjuje depresiju.

Grah – Na ovoj listi se našao i grah, koji je nevjerovatna biljna bjelančevina. Nema masnoća ni holesterola, a bogat je vlaknima, proteinima, željezom, magnezijumom i kalijem. Sve to nabrojano pomaže u zaštiti protiv gojaznosti, raka debelog crijeva, dijabetesa i bolesti srca.

Kikiriki – Baš poput graha i kikiriki ima vrlo slične hranljive stvari. Bogat je izvor proteina, ali i nezasićenih masti. Sadrži i snažne antioksidanse, koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem.

Zobene pahuljice – Nijedna hrana vam neće pružiti baš sve što vam treba, ali zobene pahuljice bi trebale biti uključene kao dnevni izbor hrane. One sadrže topiva vlakna pa su dobar izvor željeza i vitamina B1.

Čaj – Posebno je zdrav zeleni. On je izvor polifenola – antioksidansa koji mogu štititi protiv nekoliko vrsta raka, kao i smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Bademi – Možete ih uključiti u ishranu kao grickalice, naprimjer umjesto čipsa i štapića, ali i u svakodnevne obroke. Dobar su izvor vlakana, a sadrže i kalcijum za kosti i cink za poboljšanje imuniteta.

Banane – Zavisi o tome koliko su zrele, banane imaju različit učinak na naše tijelo. Neki ljudi preferiraju one tvrde i gotovo nezrele, dok su drugima najdraže mekane s puno crnih tačkica. Banane koje su toliko zrele da su već crne u sebi sadrže tvari koje imaju antikancerogena svojstva. Zapravo, stručnjaci kažu da je banana, što je tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija za naše tijelo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalij te antioksidanse. Osim toga, lakše se probavlja.

Ostavite komentar: