Ne igrajte se! Od ovog blender može da eksplodira

27.03.2024. | 14:48

Većina ljudi pretpostavlja da u blender možete da stavite bilo šta, ali postoje drugi uređaji koji su prikladniji za određenu hranu od njega. Kako biste obezbijedili da vaš blender izdrži test vremena, izbegavajte da u njega stavljate sledeće namirnice:

Vrele tečnosti ili hranu
Da li ste ikada vidjeli recept za čorbu u kojem piše da sve namirnice stavite u blender kako biste dobili odgovarajuću konzistenciju jela? Stavljanje vrućih sastojaka u blender ne samo da vam može opeći ruke, već može uništiti i vaš aparat.

Ručni blender je bolji za ovu svrhu, ali ako ga nemate, jednostavno stavite vruće sastojke u posudu dok se ne ohlade i tek onda ih prespite u blender.

Zrna kafe
Evo o čemu se radi: tehnički biste mogli koristiti blender kao mlin za kavu, ali to nije mudar izbor, jer bi to vrlo brzo otupilo oštrice uređaja.

Led
Slično kao i kod zrna kafe, led ne smije da se stavlja u blender jer bi mogao da ošteti aparat i otupi oštrice. Treba reći i da se led neće pravilno zdrobiti.

Ali što je s dodavanjem leda u smutije i kašice? To je izuzetak od ovog pravila, jer će ostali sastojci pomoći u razbijanju leda, samo pazite da ne preopteretite blender.

Suvo voće
Kad se radi o stavljanju voća u blender, uvijek je najbolje svježe ili smrznuto. Kožasta, žilava tekstura sušenog voća u kombinaciji s ljepljivom unutrašnjosti recept je za katastrofu.

Krompir
Ovo vas može iznenaditi, ali ne bi trebalo da stavljate krompir u blender ni pod razno. U roku od nekoliko minuta od miješanja pečenog krompira, skrob i tečnost stvoriće teksturu poput gume.

Bademi (i drugi orašasti plodovi)
Cijeli orašasti plodovi mogu nepopravljivo oštetiti vaš blender. Kada pravite biljna mlijeka od nule, ključno je umočiti orašaste plodove u vodu kako bi omekšali prije miješanja.

Ako vam trebaju sitno mljeveni orašasti plodovi poput badema ili indijskog oraha za salate ili deserte, najbolje je da ih grubo isjeckate nožem.