Stavite omekšivač na ovaj način: Veš će mirisati i do sedam dana

27.03.2024. | 13:14

Sigurno se i vama bar jednom dogodilo da veš-mašina nije dobro odradila ciklus i da ste umjesto lijepog mirisa nakon pranja dobili neprijatan miris.

Pitate se zbog čega? Nekad mašina ne opere dobro veš, pa može imati neprijatan miris, a tada prvo treba provjeriti da li grijač dobro grije, a ako je s mašinom sve u redu – problem potražite na drugom mjestu.

Osim neispravne veš-mašine možda zapravo vi griješite u nečemu. Mnogi ljudi prilikom pranja veša stavljaju previše praška ili omekšivača, koji mašina ne može dobro isprati, pa se on nakuplja u tkanini i na kraju se umjesto lijepog mirisa dobije nešto potpuno suprotno.

Osim toga, razmislite i o tome koji veš perete, kao i da li je ta tkanina predviđena da se u nju dodaje omekšivač. Nisu sve tkanine pogodne za omekšavanje, a ako perete sintetičke materijale omekšivač treba izbjegavati.

Kada je u pitanju džins, proizvođači imaju jasan stav – kod pranja džinsa se nikad ne dodajte omekšivač. Od omekšivača se tkanina širi, a takođe se boja brže ispira.

Ako niste spremni da poštujete ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je period od 2 do 6 mjeseci, u zavisnosti od toga koliko često se nose farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tijela.

Nakupljena prljavština u mašini takođe može biti uzrok lošeg mirisa veša, a mogu se na garderobi pojaviti i bijele fleke. Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

Ispraznite veš-mašinu u što kraćem roku nakon svakog pranja.

Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

Redovno sušite pregradu za deterdžent.

Jednom mjesečno, upalite veš-mašinu “na prazno” s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju.

I još jedan trik, koji će vam omogućiti da vam odjeća miriše i do 7 dana nakon pranja.

Omekšivač ne sipajte odmah na počeku pranja, već sačekajte da mašina prođe prvi ciklus pranja i tek nakon što uzme vodu za sljedeći krug stavite omekšivač. Tako će se više omekšivača zadržati u tkanini i više će mirisati. Ipak, vodite računa, jer ostaci omekšivača koji su zaslužni za jači miris mogu iritirati vašu kožu.