Superbaka je mogla ama baš sve: Tuga zbog smrti glumice uz koju su odrastale generacije

15.05.2024. | 14:05

Vozila se u posebnom super-automobilu, letjela je na biciklu, skakala kroz prozore visokih zgrada…

Superbaka je mogla ama baš sve, a njene zgode u borbi protiv zlikovaca pratila su sva djeca koja su odrastala u osamdesetima. Glavni lik simpatične starice sa super moćima utjelovila je škotska glumica Gudrun Ure koja je preminula u 98. godini.

Smrt Gudrun Ure u njenom domu u Londonu potvrdila je njena nećaka Kejt Meknil, donosi “DailyMail”. Društvene mreže već su preplavljenje porukama odavanja počasti voljenoj zvijezdi poput “mirno spavaj Super Gran x” i nazivajući je “legendarnom”.

Škotska glumica rođena je 12. marta 1926. u Kampsiju, Stirlingšajer i imala je karijeru koja je trajala više od 50 godina. Bila je u braku više od 40 godina s Džonom Ramzijem, koji je preminuo 2008. godine.

Karijeru je počela na pozorišnim daskama radeći s Orsonom Velsom na njegovoj preradi Šekspirovog “Otela”, koji je ujedno zaslužan za njeno umjetničko ime.

Gudrun Ure pojavljivala se u čak osam filmova godišnje, a glumila je i uz slavnog Gregorija Peka u filmu “Man with a Million”. Od devedesetih do 2009. ostvarila je razne uloge u brojnim serijama, uključujući onu u popularnoj seriji “Ubistva u Midsomeru”. Posljednju ulogu odigrala je 2010. godine.

Serija “Superbaka” se snimala od 1985. pa do 1987. godine a rađena je po dječjim knjigama “Super Gran” pisca Foresta Vilsona. U seriji se pojavilo niz tadašnjih engleskih zvijezda i sportista koji su rado prihvatili gostujuće uloge.

Radnja porodične komedije-pustolovne priče odvijala se u izmišljenom gradiću Kisletonuo. Pratila je 12-godišnjeg londonskog školarca Vilarda s disleksijom kojem je dosadilo da ga ljudi zadirkuju i koji nevoljno odlazi svojoj baki u Škotsku za Božić. Tamo Vilard otkriva da njegova baka ima supermoći, kao i tajnu špijunsku bazu ispod jezera Loh Nes koju kontroliše zlikovac opsjednut tehnologijom koji radi profita želi izazvati klimatske promjene na Zemlji. Vilard ga, uz pomoć bake sa supermoćima, odluči zaustaviti, prenosi “Tportal”.