Žute, zelene, sušene, ukusne ali prije svega zdrave – banane

Banana ima važno mjesto u ishrani ljudi širom svijeta. Ljekovita svojstva banane dio su narodne medicine svih zemalja tropskom području. Lako se vare, a dio su ishrane sa niskim sadržajem manoća, dosta minerala i vitamina.

U ishrani, banana je posebno preporučljiva kod djece, kod osoba sa probavnim tegobama, gihtom, artritisom, navodi se u studiji koju je radila grupa naučnika univerziteta iz Gvajane i Francuske.

Zelenije banane ima antidijarejska svojstva i tradicionalno se koriste za liječenje dispepsije.

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela.

Flavonoidi, karotenoidi i polisaharidi iz banana pozitivno djeluju na digestivni trakt kao i na druge organe svojim antioksidativnim svojstvima.

Međukulturne epidemiološke studije sprovedene tokom posljednje dvije decenije pokazale su, na nivou populacije, da konzumacija voća i povrća ima obrnutu vezu sa učestalošću nekih bolesti, ukazano je u studiji.

Naučnici su tragali za identifikovanjem specifičnih sastojaka voća i povrća koji pružaju koristi za zdravlje.

Banana nije među voćem koje je najbogatije vrijednim sastojcima, ali je svakako široko dostupna i izdvaja se, uprkos svom relativno niskom ukupnom sadržaju antioksidanata, drugim sastojcima koji su blagotvorni za čovjekovo tijelo.

Visok sadržaj ugljenih hidrata u bananama čini ih osnovnim izvorom kalorija za preko 500 miliona stanovnika tropskih zemalja.

Naučnici navode da kombinacija vitamina i minerala u bananama sprečava grčenje mišića.

I pire od banane je koristan izvor hranljivih sastojaka. Celuloza, odnosno vlakna i ugljeni hidrati koje sadrži, korisni su za rad crijeva, navode stručnjaci.

Gaji se u skoro stotinu država

Postoji skoro 100 zemalja proizvođača banana. Godišnje se proizvede oko 100 miliona tona i spada u namirnice koje se najčešće kupuju.

Banana je, prema nekim izvještajima, peta najvažnija poljoprivredna kultura u svjetskoj trgovini, poslije kafe, žitarica, šećera i kakaoa.

Konzumira i koristi na različite načine – sirova u punoj fazi zrelosti. U nekim zemljama je kuvaju i konzumiraju nedozrele. Korisna je i kao sirovina za druge proizvode.

Dobra je kao sastojak u prehrambenim proizvodima koji su namijenjeni sportistima, kao dodatni izvor energije, zatim za proizvodnju energetskih pića, slatkiša, pločica, a banane se takođe i suše pa se nalaze u musliju ali i kao zasebna suva grickalica.

Osim toga, neoljuštene zelene banane, koriste se kao hrana za životinje, posebno za svinje.

Generalno, banane su dobar izvor kalijuma, magnezijuma, bakra i mangana, a koncentracija vitamina A i C je manja neko god drugog voća.

Međutim, banane su identifikovane kao relativno bogate piridoksinom. Postoje neki dokazi da piridoksin štiti od obolevanja od raka jednjaka, prema navodima Svjetskog fonda za istraživanje kancera.

Pulpa banane sadrži slobodna fenolna jedinjenja, uglavnom katehin i galnu kiselinu koji su snažni antioksidansi kao i karotenoide: lutein, α- i β-karoten.

Istraživači zaključuju da banane jesu korisne za primjenu u medicinske svrhe, ali da su podaci o tome slabo dokumentovani.

Osim pomenutih blagodeti za osobe koje imaju probleme sa varenjem, artritis i giht, banane štite i sluznicu želuca kod osoba koje uzimaju aspirin.

Štite debelo crijevo

Pored toga što sprečava dijareju, isto tako pomaže u borbi protiv opstipacije, pošto veći procenat fitokemikalija dospijeva u debelo crijevo, objasnili su istraživači. Posebno štiti osobe koje imaju ulceroni kolitis i osjetljivo debelo crijevo.

Iako jedemo oljušćeni plod babane, naučnici ukazuju na to da i u samoj njenoj kori ima puno korisnih sastojaka, naročito antioksidanata. To predstavlja značajnu informaciju za one koji se bave ishranom životinja.

Naučnici smatraju da treba obaviti još validnih istraživanja kako bi se otkrile i primijenile sve pozitivne strane konzumiranja banana, imajući u vidu da je, kako navode, uticaj voća i povrća na zdravlje ogroman, jer se odnosi na brojne funkcije organizma među kojima posebno ističu probavi sistem, zdravlje jetre, kardiovaskulatnog sistema, očiju, prenosi RTS.

Do sada, dokaze su nam, između ostalih, pružili i narodi tropskih predjela, koji banane redovno konzumiraju.

 

 

Ostavite komentar: