Tajna dobrog odmora! Banane i ovih sedam namirnica mogu vam pomoći da se naspavate

04.12.2023. | 20:42

Poznato je da žuto voće ima mnoge prednosti, ali malo ko zna da se u bananama krije tajna dobrog odmora.

Naime, fondacija Sleep Charity iz Velike Britanije objavila je savjete za one koji se nadaju boljem noćnom odmoru i otkrila da konzumiranje banane neposredno prije spavanja u tome itekako pomaže. To je zahvaljujući visokom nivou magnezijuma i kalija koje banane sadrže, a koji djeluju opuštajuće na mišiće. A tu je i triptofan koji pomaže u smirivanju mozga.

Banane, dakle, učestvuju slično melatoninu koji mnogi ljudi širom svijeta koriste za bolji odmor. Fondacija takođe savjetuje konzumaciju drugog voća koje nudi visoke nivoe melatonina, poput grožđa, trpkih trešanja i jagoda.

Osim ovih čarobnih plodova, istraživanje je pokazalo da i bademi, riba, žitarice od cjelovitog zrna i zobeni kolači sa sirom mogu pomoći pri spavanju.

Stručnjaci za spavanje predlažu i konzumaciju samo laganih obroka i izbjegavanje začinjene hrane, čokolade i hrane s visokim udjelom ugljikohidrata.

Uz pravilnu prehranu,savjetuje se smanjenje vremena provedenog ispred ekrana te povećanje opuštajućih aktivnosti poput čitanja ili meditacije, piše The Post, prenosi N1.