Svi samo o njoj pričaju: Jeste li probali pomorandža dijetu?

28.05.2024. | 11:06

Ako pokušavate da smršate, uključivanje određenog voća u ishranu biće veoma korisno. Jedna od njih je pomorandža, idealan saveznik za sagorevanje masti. Pomorandže sadrže značajnu dozu vitamina C, malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini idealnim izborom ako pokušavate da skinete višak kilograma. Evo zbog čega su još korisne.

Narandže su niskokalorične i sadrže dosta vlakana

Dobra vijest je da su pomorandže prirodno niskokalorične i bogate vlaknima, koja su neophodna za gubitak težine. namirnice bogate vlaknima čine da se duže osećate sitim i manje ste skloni da posežete za dodatnom hranom i grickalicama.

Narandže će vam pomoći da vaš dnevni unos kalorija bude nizak. Na 100 grama porcije, ovo voće ima 2,4 grama vlakana. Jedna pomorandža je odličan izvor vlakana za vaše dnevne potrebe jer u proseku teži 184 grama. Pored toga, sadržaj vlakana može da vas zasiti ako pojedete narandžu prije obroka, pomažući vam da ukupno konzumirate manje hrane.

Povećan unos vlakana će takođe održati redovno pražnjenje crijeva, smanjujući nadimanje i gastrointestinalne probleme. Zdrava probava je neophodna za gubitak težine i opšte zdravlje.

Narandže imaju visok sadržaj vode

Pošto pomorandže čine otprilike 86 odsto vode, one pomažu u povećanju nivoa hidratacije i zasićuju vas. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da su gladni kada su žedni i dehidrirani. Konzumiranje voća sa visokim sadržajem vode je jednostavan način za smanjenje šećera i kalorija.

Suzbijaju želju za slatkišima

Plodovi su slatki po prirodi. Pošto su pomorandže idealna kombinacija kiselog i slatkog, ako pojedete jednu kada poželite nešto slatko može lako zadovoljiti svoju želju za slatkišima. Takođe, sprječava vas da posegnete za kutijom kolačića ili sladoleda.

Bogate su vitaminom C

Vitamin C je neophodan za zdravo funkcionisanje tela i može vam pomoći da uspešno izgubite težinu. Onima kojima nedostaje vitamin C može biti izazovnije da izgube masnoće. Osim toga, sveže voće pospešuje optimalno funkcionisanje metabolizma.

Preko 90 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i više od 11 odsto preporučenih dnevnih vlakana nalazi se u jednoj pomorandži.

Zbog toga možete lako dodati jednu ili dvije pomorandže u svoju dnevnu ishranu. Ali da biste održali zdrav i dugoročan gubitak težine, trebalo bi da težite i uravnoteženoj ishrani zasnovanoj na cijeloj hrani.

Kako pravilno praktikovati pomorandža dijetu?

Svakako nije korisno da krenete sa uzimanjem pasterizovanog soka od pomorandže da biste smršali. Prvo, morate uzeti u obzir količinu šećera, vlakana i kalorijski sadržaj koji se krije u sadržaju pakovanja.

Jedna čaša soka od pomorandže sadrži mnogo više šećera i duplo više kalorija od voća iz kojeg dolazi. Za one koji žele da izgube težinu, samo voće je bolja opcija jer se veliki deo vlakana u narandžama gubi tokom cjeđenja soka. Osim toga, često je teško kontrolisati unos sokova.

Ukoliko počnete da uzimate sok od pomorandže, šećer u krvi može izmaći kontroli. Zato se radije odlučite za cijelo voće.

Jedenje cijele pomorandže pomaže u kontroli porcija. Takođe, veliki dio vlakana se gubi u procesu cjeđenja soka. Ali ako volite šolju soka od pomorandže ujutru, pokušajte da od njega napravite smuti. Smutiji od narandže sa pulpom sadrže mnogo više vlakana nego sok bez pulpe, tako da možete iskoristiti prednosti gubitka težine i držati šećer pod kontrolom.