Stručnjaci savjetuju: Ukoliko patite od alergija – neku od ovih biljaka treba da imate u kući

13.04.2024. | 11:41

Sve više ljudi pati od alergija, ali je u zadnje vrijeme i visok stepen zagađenja vazduha. Stručnjaci predlažu da nabavite neke od ovih biljaka koje uspješno prečišćavaju vazduh i sprečavaju alergijski kašalj.

Ukoliko vam se dešava da ujutru, čim ustanete, kijate i po nekoliko puta uzastopno – to znači da ste alergični. Nešto postoji u vašem okruženju što vam “ne dozvoljava” da dišete neometano.

1. Spatifilum

Svojim elegantnim šarmom krasi svaki enterijer! Drugačije se naziva i “Mesečev cvet” , jer nudi prelijepe bijele cvjetove. Ljubitelji cvijeća tvrde da, osim što ima prelijepe cvjetove, ovo cvijeće je vrlo lako za uzgoj.

2. Dracena marginata

Jedna je od najčešće gajenih sobnih biljaka. Osim zbog dekorativnosti, gaji se i zato što je veoma otporna biljka i laka za održavanje pa je mogu uspješno gajiti i početnici. Na prirodnom staništu, u Africi, dracena raste kao veliko drvo. U mnogim krajevima sveta zove se “Zmajevo drvo” ili „”Ženski zmaj”.

3. Aglaonema

Dekorativna, zimzelena biljka, porijeklom iz Kine. Upečatljiva je zbog velikih varijacija boja – od tamno zelenih do srebrnih nijansi, a neke sorte imaju i intenzivno crvenu nijansu, što je čini veoma popularnom dekorativnom biljkom. Ovo je sporo rastuća, veoma atraktivna biljka zbog svojih krupnih listova.

4. Fikus gumijevac ili drvo gume
Stablo iz porodice dudova a ime vrste elastica je dobio po tome što su mu svi djelovi puni gumastog lateksa. U našim uslovima, ficus elastica može narasti do dva metra držanjem u saksiji.

5. Kućna paprat
P

oznata i pod nazivom “sobna”, “kovrdžava” ili “čupava” paprat, je vrsta paprati koja se gaji baš kao sobna biljka. S obzirom na to da u prostorijama i kancelarijama obično ima vrlo malo prirodnog svjetla, sobna paprat se pripremila na to, i potpuno joj odgovaraju uslovi, piše portal Novosti Magazin.