Nudi važne vitamine: Еvo koje su sve zdravstvene prednosti tikvica

22.05.2024. | 20:27

Ukoliko ste primjetili tikvice na pijacama to je znak da je ljeto polako počelo da stiže. Ova namirnica otvara svoju sezonu krajem proljeća i početkom ljeta kada se najviše bere.

Ne samo da su zelene i žute tikvice vrlo ukusne, dostupne i imaju primjenu u brojnim jelima, one nude i mnogo prednosti u pogledu ishrane.

Tragovi biljnih predaka tikvica prvi put su pronađeni prije više hiljada godina u Centralnoj i Južnoj Americi, dok prvi dokazi o ovom povrću, odnosno voću, datiraju iz 1901. godine u Milanu. Ubrzo postaju popularne širom Еvrope, i svijeta, tako da su sada dio brojnih kuhinja.

Smatra se da jedna porcija sjeckanih tikvica (jedna šolja), ima 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od pola grama masti, 3,9 grama ugljenih hidrata, uključujući 1,24 grama vlakana i oko 3,1 grama (prirodnih) šećera.

Prednosti tikvica

Bogate antioksidansima za podršku imunološkom zdravlju

U tikvicama ćete naći mnogo vitamina A i C i mnoštvo biljnih jedinjenja, uključujući polifenole i karotenoide, grupu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu tijelu da smanji upalu i da se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji, kada im se dozvoli da se nagomilaju u velikim količinama u cijelom tijelu, mogu dovesti do skoro svake hronične bolesti.

Tikvice sadrže važne hranljive materije za zdravlje očiju

Kada je u pitanju održavanje zdravih očiju i vida, tikvice takođe mogu biti korisne. Dva karotenoida koja se nalaze u ovoj tikvi, lutein i zeaksantin, povezani su sa poboljšanim zdravljem očiju, kao i vitamin A. Lutein i zeaksantin se zapravo akumuliraju u mrežnjači, pomažući u sprečavanju očnih bolesti povezanih sa starenjem, poput katarakte i makularne degeneracije.

Utiču na holesterol i krvni pritisak

Poznato je da tikvice podržavaju i zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalijuma, magnezijuma i vitamina K. U tikvicama ćete pronaći pektin, vrstu rastvorljivih vlakana koja se vezuju za holesterol u gastrointestinalnom traktu, izlučujući ga iz tijela kroz otpad, a ne apsorbuju se u krv. Unos vlakana takođe može doprinijeti normalnom nivou krvnog pritiska, ključno za optimalno zdravlje srca. U međuvremenu, kalijum i magnezijum su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom ritmu otkucaja srca. I na kraju, vitamin K je sastavni dio zdravog zgrušavanja krvi, još jedan važan aspekt ukupnog zdravlja srca.

Obezbjeđuju vlakna za zdravo varenje i mikrobiom crijeva

Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u tikvicama su korisna za zdrave bakterije u crijevima. Visok sadržaj vode koji se nalazi u tikvicama nije samo hidratantan – on će takođe pomoći u podršci varenju, olakšavanju apsorpcije hranljivih materija i sprečavanju uobičajenih problema kao što je zatvor.

Tikvice nude važne vitamine B folne kiseline i B6

Pored svih gore navedenih hranljivih materija koje se nalaze u tikvicama, naći ćete i vitamine B folne kiseline i vitamin B6.