“Kako da se ne ugojim tokom zime”: Savjeti nutricioniste će vam pomoći da ljeto dočekate “fit”

Ako se pitate “kako da se ne ugojim tokom zime”, dobro zapamtite savjete nutricionista!

Stigao je oktobar, vrijeme je zahladnilo, i mnogi od nas već strahuju od toga da li će dobiti koji kilogram tokom zimskih mjeseci. Manje fizičke aktivnosti, a “višak” zimskih specijaliteta posebno tokom sezone praznika i slava često dovode do zimskog gojenja. Evo pet odgovora na pitanje kako da se ne ugojite tokom zime!

Izađite napolje!

Stres zbog dolaska zime koji može dovesti do sezonsko afektivnog poremećaja ili takozvane “zimske depresije”, sve to će se nagomilati i natjeraće nas da potražimo utjehu u hrani.

“Ako ste pod stresom, smeta vam hladno vrijeme, volite slatko i radujete se praznicima, kandidat ste za zimsko gojenje. Zato je važnije nego ikada da se krećete. Makar to bilo i samo desetak minuta dnevno jer je vreme hladno, imaće blagotvorno dejstvo. Zdrava ishrana i zdrav životni stil ne zasnivaju se na izbjegavanju naših omiljenih stvari, već o balansiranju ‘lošijih’ navika uvođenjem zdravih”, rekla je nutricionistkinja Lora Burak.

Grickajte zdravo

Nemojte jesti čips, grisine, slano i masno, već jedite orašaste plodove, voće, povrće i sjemenke. Burakova preporučuje i humos kao odličan izvor proteina i vlakana, jača čak i imunitet.

Kuvajte!

Kuvanje kod kuće daje nam kontrolu nad namirnicama, smanjuje broj unjetih aditiva, i omogućava nam da se posvetimo pripremi obroka kao i samom konzumiranju.

Hrana iz dostave često je puna masti, soli i aditiva zbog čega je domaća hrana najbolji izbor. Slobodno se počastite nečim što volite, pripremite ga s ljubavlju i pažnjom i uživajte u omiljenoj hrani.

Svako od nas će, bio na rigoroznoj dijeti ili ne, ponekad osetiti strašnu želju za slatkišima, omiljenim kolačima, grickalicama… Nemojte to sebi zabraniti, kaže nutricionistkinja.

Varajte, ali pametno!

“Uživajte u omiljenoj hrani koja na dijeti nije dozvoljena. Trik je u tome da to isplanirate! Kada idete u nabavku za naredne dane, isplanirajte kada ćete jesti neki omiljeni slatkiš, kupite ograničenu količinu i tretirajte to kao pravi mali praznik”, navodi ona.

Povećajte unos vlakana!

Čak i ako jedete lošu, masnu, previše slanu ili brzu hranu, možete napraviti ravnotežu tako što ćete uneti mnogo vlakana.

Vlakna zasićuju, daju duži osećaj punog stomaka, a blagotvorna su za varenje. Pomažu i ubrzavaju prolazak hrane kroz naš sistem

Ostavite komentar: