Istraživanje otkrilo: Nesanica je znak griže savjesti, a liječi se veoma jednostavno

Ako ste pomislili da ste se uspješno odbranili od neke teške misli, vrlo je vjerovatno da će vas uskoro neprijatno iznenaditi, ali ne na javi, već u snu.

Britansko istraživanje u kojem su učestvovali mahom studenti, pokazalo je da postoji sprega između potiskivanja teskoba i njihovog “vaskrsnuća” tokom spavanja.

Stručnjaci su otkrili da su učesnici koji su potiskivali misli doživjeli više negativnih slika u snovima od ostalih. Studija je pokazala da su, dok su spavali, doživljavali više nivoe tuge, besa, straha i anksioznosti. Osim toga, njihov san je daleko manje kvalitetan, imaju problem da se uspavaju, piju lijekove za spavanje i tokom dana se osjećaju umorno i sumorno.

Istraživači su utvrdili i da se pozitivna emocionalna stanja na javi ne oslikavaju u snovima, što znači da su diskutabilne samo potiskivane negativne misli, ali i najezda opsesivnih. Nije otkrivena sprega između krivice na javi i u snu.

Najznačajaniji zaključak je da terapija usmjerena na izražavanje i borbu sa negativnim mislima tokom budnog stanja znatno može da utiče na kvalitet sna, a time i na mentalno zdravlje i opšti zdravstveni boljitak.

Oni savjetuju da se, ukoliko imamo teške misli, suočimo sa njima sat vremena pred odlazak u krevet, tako što ćemo ih osvijestiti ili zapisati u dnevnik, sa fokusom na emocije koje u nama izazivaju. Na taj način se obavlja njihova “ventilacija” i oslobađa prostor za kvalitetan san, pišu Novosti.

Ostavite komentar: