Ne paničite – rješenje je pred vama: Telefon vam je upao u vodu – evo šta odmah treba da uradite

26.02.2024. | 19:54

Da li vam se dogodilo da vam je mobilni telefon upao u jezero dok ste snimali predivan zalazak sunca ili ste zaboravili da vam je u džepu i ispustili ga u toalet?

Iako je ova situacija nezavidna i prilično stresna, postoje koraci koje možete preduzeti da biste sačuvali svoj uređaj ili barem spriječili veću štetu.

Odmah ga isključite i počnite da sušite

Prva stvar koju treba da uradite je da je izvadite iz vode što je prije moguće. Odmah ga isključite, a zatim obrišite suvom krpom. Dok je primamljivo da ga uključite i vidite da li sve funkcioniše, uzdržite se. Možete ga dodatno oštetiti. Dakle, držite ga isključenim dok se ne osuši.

Ako vaš uređaj to dozvoljava, uklonite bateriju. Uklonite i SIM karticu.

Pazite na žlijebove i uglove

Lagano protresite telefon tako da voda izađe iz svih otvora, kao što su onaj za slušalice i onaj za punjenje. Nastavite da ga brišete. Nemojte koristiti sprej za izduvavanje jer ako niste 100% sigurni šta radite, mogli biste da natjerate vodu dublje u telefon.

Ostavite mobilni telefon na prozračnom mjestu 24-48 sati. Nemojte ga uključivati ili puniti tokom ovog vremena. Uvjerite se da su svi otvori otvoreni, odnosno da je moguć protok vazduha, kao i odliv vode. Za ovo ćete morati da položite mobilni telefon pod uglom. Poslije nekoliko sati primjetićete kako voda polako izlazi.

Ni u kom slučaju ga ne stavljajte u pirinač, kako ne biste nanijeli još veću štetu. Еjpl je nedavno upozorio na opasnosti ove prakse.

Ako ne radi, pozovite servis

Nakon 48 sati, slobodno provjerite stanje mobilnog telefona. Da li se normalno uključuje, da li se može puniti, da li je kamera u redu, da li rade slušalice itd. Ako nešto od navedenog nije u redu, obratite se servisu. Cijena popravke zavisiće od oštećenja uređaja i od toga koje dijelove treba zamijeniti.

U svakom slučaju, savjetujemo vam da ga bar odnesete na pregled, koji je u mnogim servisima besplatan. Znaćete na čemu ste i izbjeći ćete moguća iznenađenja.