To će usporiti internet: Nikada ne stavljajte WiFi ruter na jedno od ovih pet mjesta u kući

26.02.2024. | 15:17

Odabir pravog mjesta za postavljanje vašeg rutera za Vaj Faj internet ključ je dobrog kvaliteta signala i zadovoljavajuće brzine veb surfanja kod kuće.

Ova oprema zapravo može biti izložena preprekama koje sprečavaju talase da dobro putuju i dopru do svih prostorija u kući.

Ovo je pet mjesta u kući u kojima ne biste trebali staviti ruter

Neki korisnici postavljaju ruter u udaljenim dijelovima kuće. Postoji rizik da će signal biti usporen preprekama i materijalima svih vrsta. Takođe, snažno se preporučuje da se usmjerivači ne postavljaju blizu betonskih zidova koji su vrlo debeli ili staklenih prepreka poput ogledala koja blokiraju signal.

Nadalje, mnogi ljudi radije skrivaju svoj Vaj Faj ruter, često kako bi ga držali izvan dohvata djece ili kako bi izbjegli kvarenje unutrašnjeg uređenja. Bez obzira na razloge, ovaj uređaj ne bi trebalo da bude postavljen u metalni ormar ili ormarić. Takav materijal prigušuje širenje talasa i sprečava uređaj u pravilnom emitovanju mreže.

Dobro je znati da se signali iz usmjerivača često emituju nizvodno. Umjesto da ruter postavite na niski sto ili direktno na pod, bolje ga je podići kako biste optimizovali mrežnu pokrivenost. Zatim se može postaviti na policu ili pričvrstiti na visinu zida, idealno u centralnom dijelu kuće. To će omogućiti pravilno funkcionisanje uređaja.

Takođe se preporučuje postavljanje rutera na mjesto dalje od elektronskih uređaja kao što su mikrotalasna peć, računar, monitor za bebe ili rerna. Mogu emitovati jak signal uporediv sa signalom usmjerivača, što može uzrokovati smetnje u internet mreži, prenosi “Jedna istina”.

Voda takođe može ometati prenos signala tako što ga blokira ili raspršuje. Ne postavljajte ruter blizu frižidera, radijatora, akvarijuma ili cijevi. To se takođe odnosi i na vodu u posudama s biljkama koje su svježe zalijevane ili čije je tlo često mokro.

Kao što razumijete, odlučivanje o lokaciji usmjerivača nije lak zadatak. Ako izbjegavate nekoliko gore navedenih mjesta, moći ćete imati koristi od veze dobrog kvaliteta i velike brzine.