“Iks” ne priznaje Kosovo: Mask bacio rukavicu u lice Kurtiju

26.02.2024. | 14:12

Društvena mreža “Iks”, poznatija kao nekadašnji Tviter, nedavno je obustavila mogućnost registracije korisnika koji koriste brojeve telefona kosovskih operatera.

Ova odluka je naišla na različite reakcije korisnika, a vlasnik društvene mreže, Ilon Mask, preduzeo je konkretne korake kako bi implementirao promjene.

Ilon Mask uklonio samozvanu državu Kosovo

Ilon Mask, vlasnik društvene mreže “X”, odlučio je da ukloni mogućnost registracije sa brojevima telefona iz samozvane države Kosovo. Umjesto toga, korisnici sa teritorije Kosova sada se mogu registrovati koristeći pozivni broj Srbije. Ova odluka izazvala je polemike među korisnicima, ali je jasno da je vlasnik odlučio da podrži zvanične međunarodne standarde.

Reakcija korisnika na promjene

Mnogi korisnici pokušali su da registruju svoje nove naloge koristeći brojeve telefona sa Kosova, međutim, nisu bili uspješni. Ovo je izazvalo diskusiju o statusu Kosova na ovoj društvenoj mreži. Korisnici su primijetili da samozvano Kosovo nije ni na spisku postojećih zemalja, dok se Srbija nalazi na listi podržanih zemalja.

Ova situacija dodatno je istakla pitanje statusa Kosova, ali je takođe potvrdila podršku vlasnika društvene mreže “Iks” zvaničnim međunarodnim priznanjima. Registracija korisnika sa pozivnim brojem Srbije postala je jedina opcija za građane Kosova koji žele da se pridruže ovoj društvenoj mreži, piše Objektiv.rs.

Oznake: Elon Mask, Kosovo, X