Povratak legende: Kako izgleda novi Renault 5 FOTO

26.02.2024. | 11:08

Pojavile su se prve fotografije jednog od najiščekivanijih električnih automobila u Evropi, novog Renaulta 5.

Na prvi pogled gotovo da i nema razlike u odnosu na koncept iz 2021. godine, što znači da je u pitanju atraktivan automobil i možda prvi mali gradski električni auto koji će se u velikim serijama prodavati u Evropi. Sve će, naravno, zavisiti od cijene, a ranije se spominjalo da će ona startovati od 25.000 evra.

Dizajn je posveta originalnoj “petici”, jednom od najvažnijih automobila u istoriji francuske marke.

Jedna od istaknutih karakteristika je digitalni indikator napunjenosti baterije postavljen na vrhu haube. Dizajneri Renaulta iskoristili su ovaj prostor za digitalni panel koji se pali kad god je vozilo priključeno na punjač, pokazujući trenutni nivo napunjenosti. Kada baterija dostigne puni kapacitet, LED ekran pokazuje broj 5.

Unutrašnjost je, očekivano, uglavnom lišena retro sadržaja, jer danas se “ne može” bez dva ekrana.

Sa dužinom od 3,92 metra, ovaj gradski automobil će biti prvi zasnovan na novoj mehaničkoj platformi AmpR Small, opremljenoj zadnjim multilink ogibljenjem.

Renzult je zvanično potvrdio dvije opcije paketa baterija, koje nude kapacitete od 40 kWh ili 52 kWh.

Veća baterija će biti dostupna od lansiranja, pružajući WLTP domet do 400 kilometara. U budućnosti će podržavati V2G tehnologiju (vehicle-to-grid), omogućavajući vlasnicima da prodaju energiju nazad u mrežu, prenosi B92.