Od iznenađenja do blagoslova: Priča o “četvorostrukom čudu” iz Banjaluke

26.02.2024. | 10:02

Milana i Nemanja Petrović su mladi bračni par koji imaju po 28 godina, žive u Banjaluci, u braku su šest godina i već su izrodili petoricu sinova! Mama Milana je prirodnim putem začela i 14. januara ove zime rodila četvoricu sinova koji su dobili imena po apostolima Mateji, Marku, Luki i Jovanu.

– Suprug i ja se poznajemo još od srednje škole, od 2010. godine. Išli smo zajedno u školu, zabavljali se, a onda i vjenčali 2018. Dobili smo sina Konstantina, koji sada ima pet godina, i željeli smo još djece. Bog mi je dao da ostanem u drugom stanju, ali nismo ni sanjali da ću roditi četvorke. Kada sam otišla na prvi pregled kod ljekara, rekli su mi da nosim blizance. I to je bilo iznenađenje za mene. Na drugom pregledu ljekari mi kažu da nosim trojke, za šta sam se još više šokirala, a tek onda na trećem mi kažu da nosim četiri bebe. Ja u šoku, lljekari takođe. Savjetovali su mi dva najbolja kliničko-bolnička centra u regionu te sam odabrala da vodim trudnoću u Ljubljani, jer moj suprug radi tamo – priča srećna mama Milana za „Kurir“.

Dodaje da su joj, kada je došla u Sloveniju, ljekari predočili rizike trudnoće i posljedice.

-Trudnoća je ocijenjena kao visokorizična. Jesam se uplašila, ali sam imala ogromnu podršku supruga, porodice, ljekara, koji su me sve vrijeme bodrili i odlučili smo da nastavim s trudnoćom. To smo im i saopštili na narednom pregledu. Sve vrijeme smo vjerovali da će sve biti kako treba. Kako je trudnoća odmicala, nije bilo komplikacija, sve je išlo svojim tokom, dosta mirno, jer sam bila u pravim rukama – kaže ona.

Međutim, Milana kaže da je u 23. nedjelji trudnože morala da bude hospitalizovana radi sigurnosti.

– Otada sam skoro dva mjeseca ležala u bolnici, nalazi su mi se tamo poboljšali i bilo mi je i bolje jer nisam tako često putovala od kuće do Ljubljane. Termin mi je bio 17. januar, ali 14. sam dobila kontrakcije. Doktorka je rekla da je vrijeme za porođaj. Carskim rezom sa spinalnom anestezijom sam rodila četiri dječaka. Sve je trajalo oko sat, sat i po vremena. Ljekari su bili oduševljeni, odmah su se oko mene okupili pedijatri i svi su dolazili da ih vide. Odmah sam ih vidjela, osjećanja su bila pomiješana, neopisiva sreća, strah, neizvjesnost, a onda sam osetila olakšanje kada je ljekar rekao da su bebe dobro – kaže Milana.

Dodaje da je jedna beba imala kilogram i 50 grama, druga kilogram i 230 grama, treća kilogram i 430 grama i četvrta kilogram i 45 grama.

– Osjećaj vidjeti ih je bio neprocjenjiv, ponovo sam se rodila, bol nisam osjećala. Ponosni tata je sve vrijeme bio tu u bolnici. Nakon toga prošlo je oko 15 dana i ja sam izašla iz bolnice, a mališani su još uvijek u inkubatoru – naglašava Milana.

Dva puta dnevno odlaze da ih vide.

Monah blagoslovio četvorke u stomaku

-Ljekari kažu da dobro napreduju i da će vjerovatno do kraja februara biti u inkubatoru. Kod kuće smo imali slavlje u krugu porodice, a kada dođemo u dom sa četiri nova člana, tada ćemo proslaviti naveliko – ističe Milana.

– Dok sam bila trudna, sa suprugom sam jednom prilikom išla do manastira Krka u Hrvatskoj. Tada smo rekli da nosim četiri dječaka i monah nam je dao blagoslov da nam deca nose imena po četiri apostola. Nama su se ona najviše svidela, a i smatramo da je vjera, pored nade, najbitnija za čoveka – kaže Milana Petrović.