Anonimna donacija: Nisu se poznavali, a spasili su jedan drugom život

25.02.2024. | 17:28

Anonimnom donacijom matičnih ćelija, Marijus Verner je spasao život britanskom ljekaru, a mladi Nijemac kaže da je to možda i njega spasilo, jer mu je dalo razlog da živi kada je razmišljao o samoubistvu.

Doktor Nik Emblton je bolovao od rijetke vrste raka krvi i jedina nada mu je bila transplantacija koštane srži.

Kako odgovarajući davalac nije mogao da bude pronađen u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK), pretraženi su registri u cijelom svijetu.

Dvije godine kasnije, BBC i dobrotvorna organizacija “Anthony Nolan” pomogli su dvojici “braće po krvi” da se upoznaju.

Više od dvije decenije Nik je radio u Odjeljenju pedijatrijske i neonatalne intenzivne njege u Njukaslu, pomažući da se spasi hiljade života najmlađih pacijenata na svijetu.

Ali 2021. godine, doktor je bio potreban njemu.

Šetajući bolničkim hodnicima, kaže da “nije ni slutio šta će se dogoditi”.

“Bio sam potpuno svjestan da mogu da umrem, pa sam sačinio testament i to sam saopštio mojoj ženi i djeci. Najtužniji sam bio zbog moje djece, nisam želio da ostatak života provedu bez njihovog tate”, priča Nik.

Transplantacijom koštane srži se oštećene krvne ćelije zamjenjuju zdravim, ali, ako se genetski ne podudaraju, tijelo će ih automatski odbaciti.

“Prvo pretražujemo registar davalaca u Ujedinjenom Kraljevstvu i nadamo se da ćemo ga tu i pronaći”, kaže Šarlot Hjuz iz dobrotvorne organizacije “Anthony Nolan”.

“Ako ne uspijemo, onda pretražujemo registre svuda u svijetu da bismo našli podudarnog davaoca iz bilo kojeg dijela svijeta”, objašnjava ona.

Identitet davaoca i pacijenta se drži u tajnosti dok se ne potvrdi da je transplantacija uspjela.

Kada je prije dvije godine saznao da jeste, Nik je odmah rekao BBC-ju da želi da upozna vlastitog davaoca.

U saradnji sa organizacijom “Anthony Nolan”, BBC je pronašao 24-godišnjeg Marijusa, iz grada Kemnica, u blizini Drezdena, koji je upisan u registar davalaca organa još u njegovim kasnim tinejdžerskim godinama.

Pristao je da doleti u Britaniju i upozna se sa Nikom, u centru za podršku ljudima oboljelim od raka u bolnici “Freeman” u Njukaslu, gdje je transplantacija izvršena.

“Preplavljen sam osjećanjima, sav se tresem”, izgovara Marijus dok se njih dvojica grle.

Doktori su mu rekli da nema više ćelija raka i da je analiza krvi pokazala da su sve krvne ćelije njegove.

“Bio bih mrtav da nije bilo tebe, imam četvoro djece – oni ne bi imali njihovog tatu. Šta da kažem, mogu samo: Hvala”, rekao je Nik svom spasiocu.

Marijus je ostao bez reči, ali je ipak uspio da izusti: “Nema na čemu”.

I dok obojici suze liju niz lice, Nik mu je šapnuo: “Beskrajno ti hvala”.

Marijus je prepričao šta je osjetio kada je saznao da je transplantacija bila uspješna i da je pacijent preživio.

„Kada sam to čuo, suze su mi krenule. Vozio sam se na posao i morao sam da parkiram auto, izađem i udahnem svjež vazduh. Pošle su mi suze”, ispričao je on.

Marijus je zatim otkrio da je ranije pokušao da izvrši samoubistvo i kako ga je na neki način Nik spasao.

“Još od moje 13. godine, imam psihičkih problema. Bilo mi je teško da pronađem moj put i svrhu u životu. Sada mogu da kažem – uradio sam nešto valjano”, kazao je Marijus. Kako sada njihovim venama teče ista krv, dvojica stranaca žele da ubuduće budu “braća po krvi”, piše BBC.