Vjeroučiteljka održala čas oblačenja za liturgiju: Muškarci i žene prave jednu užasnu grešku

26.02.2024. | 11:00

Ukoliko ste se pitali kako je ispravno da se obučete za odlazak u crkvu, vjeroučiteljka Andrea Kereš je dala odgovor na to, pa sljedeći put kada krenete na liturgiju, budite spremni, a najvažnije pristojni.

– Potrebno je pojašnjenje “pristojnog oblačenja”. Jer danas je “pristojno” i kada se ne vidi centimetar kože, ali smo toliko utegnuti da se sve ocrtava. Liturgija je jedan od najsvečanijih događaja u crkvenom životu i zbog toga u crkvu ne treba da dolazimo obučeni kao da smo krenuli da izbacimo smeće – rekla je.

Danas su muškarci toliko skloni utezanju da možemo da im izbrojimo svaki mišić

Andrea je navela i primjere kako bi olakšala pri izboru odjeće pri odlasku na liturgiju.

– Kao što postoje neke norme odjevanja za sud, školu ili bilo koju ustanovu, tako i u crkvu treba da dolazimo pristojno obučeni, a ne utegnuti, da nam se sve ocrtava ili sa dekolteom. Zbog toga su za žene suknje/haljine (koje nisu iznad koljena) ili široke pantalone najlogičniji izbor. A za muškarce pantalone, farmerke i majice ili košulje koje nisu toliko knap da pucaju… ako je ikako moguće. Nije moda otišla u tom smjeru samo za žene… Danas su muškarci toliko skloni utezanju da možemo da im izbrojimo svaki mišić – objasnila je.

Crkva je mjesto za molitvu, a ne privlačenje pažnje

Vjeroučiteljka se osvrnula i na ljude koji smatraju da se sa čistim mislima treba ići u crkvu, a to kako neko spolja izgleda, nije važno. Evo kako je odgovorila na to.

– Crkva je mjesto za molitvu, a ne za privlačenje pažnje. Sad će neko reći: “Ne može neko da bude “kriv” za nečije misli…ako neko u crkvi ima takve misli, imaće ih i da su svi obučeni kao monasi.” A možda i neće? A sve i da hoće, bar ćemo znati da nismo svjesno doprinijeli tome – kaže vjeroučiteljka i dodaje:

– Borba sa mislima je ozbiljna stvar, i koliko god neko bio odrastao i zreo i koliko god znao zašto je negdje došao, ipak je samo čovjek. Naravno da mi nismo odgovorni za nečije misli, jer često ne možemo da budemo ni za svoje…ali ako smo svjesni da obline (bile one muške ili ženske) privlače pažnju, zašto ih isticati na mjestu na kom ne treba da budu u fokusu? Svi već imamo dovoljno iskušenja sa svojim mislima, naročito u toku Liturgije, i zbog toga su ovo neke norme oblačenja koje rade u našu korist, a ne da uvrede ili isključe bilo koga – rekla je Andrea.

Da li je marama za žene obavezna?

Andrea je objasnila da nošenje marame nema nikakvu teološku pozadinu.

– Kada je riječ o pravilu da žene nose maramu u crkvi, to pravilo je ustanovljeno prije dvije hiljade godina, a svi znamo u kakvom su položaju žene bile tada. Nošenje marame u crkvi nema nikakvu teološku pozadinu. Ja lično, maramu ne nosim u crkvi, nosim je u manastiru, i to ne zato jer je to neko svetije mjesto, već zato što u manastiru žive monasi koji su izabrali vrlo specifičan i izazovan način života i iz tog poštovanja – rekla je Andrea, piše K1info.