Zeleni ili ljubičasti – kupus je riznica zdravlja

Kupus je poznat kao bogat izvor vitamina i minerala. Visok sadržaj vitamina A, B1, B2, B6, E, C, K, kalcijuma, gvožđa, joda, kalijuma, sumpora, fosfora i folijata čini ga superpovrćem.

Kupus se može konzumirati na različite načine, kuvan, pečen, zakiseljen, u vidu soka … U svakom slučaju, ima brojna ljekovita svojstva.

„Sok od kupusa sadrži puno minerala. Kao takav pomaže u jačanju kože, a njegova doza vitamina C jača imunitet”, kaže dr Šalini Manglani, nutricionista iz Bangalorea.

Sok od kupusa izvrstan je izvor vitamina K i C koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni uzrok bolesti poput raka i srčanih problema.

Nutricionisti tvrde da su vitamini iz kupusa blagotvorni za održavanje funkcije folikula dlake.

Isto važi i za ljubičasti kupus. Sumpor koji posjeduju odgovoran je za lijepu i čistu kožu, objasnila je nutricionistkinja Šilpa Arora iz Nju Delhija.

Prema dr. Šalini, sok od kupusa pomaže u izbacivanju toksina iz tijela.

Takođe, ako želite da smršate, nutricionisti navode da u tom procesu sok od kupusa može biti vrlo efikasan ako ga pijete svakodnevno.

Pomaže proces varenja, pročišćava crijeva, i olakšava uklanjanje otpadnog materijala iz tijela, pa samim tim i uklanjanje kilograma.

Još jedna od prednosti kupusa je uticaj na jačanje imuniteta.

„Tjelesni imunitet postaje jači sa redovnim konzumiranjem sokom od kupusa i pomaže u borbi protiv štetnih patogena”, kaže dr Šalini.

Sok od kupusa sadrži i važan antioksidans koji igra važnu ulogu u detoksikaciji jetre.

 

Jedinjenje sulforafan, koji se nalazi u kupusu, pomaže u sprečavanju ćelija od karcinogena a izocijanat iz soka kupusa, pomaže u sprečavanju rizika od raka dojke, pluća, želuca, prostate i debelog crijeva.

Veoma je jednostavno napraviti sok od svježeg kupusa kod kuće.

Uzmite čvrst kupus i nježno oljuštite listove. Dobro ih operite hladnom vodom, a zatim osušite. Ako postoje smeđe mrlje, isijecite ih. Stavite lišće u blender i dobro izmiksajte. Procijedite i napitak je spreman.

U sok od kupusa možete dodati listove nane, med i limun, što će mu poboljšati ukus.

 

 

Ostavite komentar: