Za sve one koji mrze trčanje: Hodanjem možete da izgubite 5 kg za 10 dana, evo i kako

12.05.2024. | 18:59

Šta još preporučuju stručnjaci, osim 10.000 koraka dnevno za koje većina ljudi zna.

Hodanje je pristupačna i efikasna vježba koja vam može pomoći da izgubite težinu i poboljšate opšte zdravlje. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), redovna fizička aktivnost poput hodanja može spriječiti i kontrolisati bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes, kao i smanjiti simptome depresije i anksioznosti.

Hodanje za gubitak težine

Uobičajeno pitanje među onima koji žele da smršaju je koliko koraka treba preduzeti dnevno da bi smršali. Prema Nacionalnom centru za informacije o biotehnologiji, hodanje 10.000 koraka dnevno je minimum neophodan za značajne koristi za zdravlje i gubitak težine.

Ovaj broj nije proizvoljan, jer je ekvivalentan oko 8 kilometara i predstavlja razumnu količinu fizičke aktivnosti za većinu ljudi.

SZO preporučuje da odrasli od 18 do 64 godine imaju najmanje 150-300 minuta umjerene aerobne fizičke aktivnosti nedjeljno ili najmanje 75-150 minuta snažne aerobne fizičke aktivnosti nedjeljno. To znači oko 30 minuta hodanja dnevno.

Važan kalorijski deficit i jačanje mišića

Za gubitak težine, Američki koledž sportske medicine (ACSM) preporučuje hodanje ili trčanje brzinom između 4,8 km/h i 6,4 km/h. Važno je održavati kalorijski deficit, što znači sagorevanje više kalorija nego što konzumirate, te samim tim možete da izgubite i do 5 kg za 10 dana.

Ovo se može postići kombinacijom smanjenog unosa kalorija i povećane fizičke aktivnosti.

Pored hodanja, važno je uključiti vježbe za jačanje mišića koje rade na svim mišićnim grupama dva ili više dana u nedelji. Ovo ne samo da pomaže u toniranju tela, već i ubrzava metabolizam i poboljšava sposobnost tela da sagorijeva masti.

Istraživači sa državnog univerziteta u Arizoni ustanovili su kategorije aktivnosti na osnovu broja koraka koji se preduzimaju dnevno. Manje od 5.000 koraka se smatra sedentarnim, 5.000 do 7.499 koraka nisu veoma aktivni, 7.500 do 10.000 koraka su donekle aktivni, a više od 10.000 koraka je aktivno. Ove kategorije vam mogu pomoći da razumijete vaš trenutni nivo aktivnosti i postavite realne ciljeve.