Treba znati: Evo koliko crvenog mesa treba da jedemo na dnevnom i sedmičnom nivou

Koliko ga treba jesti, zašto je dobro, zašto nije, da li možemo da preteramo u konzumiranju? Mišljenja stručnjaka su različita.

Šta podrazumijevamo pod crvenim mesom?

Postoji nekoliko vrsta – govedina, teletina, janjetina, divljač i kozetina. Svinjetina je prema nutritivnom sastavu crveno meso, ali u kulinarstvu često spada i pod bijelim.

Kardiolog Stiven Kopki ističe da se ove vrste svrstavaju u tri kategorije: mljeveno meso, prerađeno meso i zadnja kategorija je komad mesa u ‘prirodnom’ obliku poput odreska.

“Nije prerađeno, nema nikakve dodatke. Ako već jedete crveno meso, birajte ga u ovom obliku”, kaže on.

Koliko onda crvenog mesa treba da unosimo?

Kopki ističe da sve zavisi od kategorije mesa. Mljeveno meso i prerađeno bi trebalo izbjegavati, a može se konzumirati ono u cijelosti, kao što je odrezak – ali ne više od 85 grama dnevno, odnosno 595 grama nedjeljno.

Stručnjaci su naglasili da je preporučena količina unosa jednaka za muškarce i za žene.

Iako neki ljudi smatraju da je izbacivanje crvenog mesa iz ishrane rigorozno jer čovjek je jeo meso od svog nastanka. Kardiolog nagalašava da tada nije bilo prerađevina, hormona, dodataka kod uzgoja i sličnih štetnih stvari koje postoje danas u mesnoj industriji, pa je normalno da se ishrana kroz vijekove promijenila, piše magazin.novosti.rs.

Ostavite komentar: