Svinjska mast, zdrava i neophodna u ishrani – bolja od lososa

Ni stariji se više ne sjećaju i ne znaju da objasne kada su sa masti prešli na ulje. Odolijevaju jedino vanilice, koje nisu dobre sa zejtinom. Da li je mast zdrava i jeftinija? Da li se svinjske masti razlikuju i da li organizam treba postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, istakao je da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donijela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.

„Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane“, istakao je prof. dr Vojislav Perišić.

Kako je istakla dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svijetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije poenta u mastima. Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline. Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

„Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni Celzijusa, a ulja na 270 stepeni. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina D, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D“, rekla je dr Veroslava Stanković.

„Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u liječenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa”, istakao je prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

 

 

Ostavite komentar: