Stvaraju salo: Neke od ovih namirnica dobro bi bilo izbjegavati

Pokušaj da odgonetnete koja se hrana brzo pretvara u tjelesnu masnoću mogao bi vas zbuniti, pogotovo ako tek počinjete učiti o zdravim navikama u ishrani.

Ako želite mršaviti i ne možete shvatiti zašto vam dijeta nije uspjela, pobrinite se da vam nijedna od ovih namirnica ne usporava napredak i dovodi do nakupljanja masnoće u tijelu.

Bijeli hljeb

Što se tiče upravljanja tjelesnom masnoćom, pripazite na bijeli hljeb.

“Kada se pšenica rafinira kako bi se dobilo bijelo brašno, koje čini mnoštvo prerađene hrane, lišava se ne samo većine hranjivih sastojaka, već i vlakana i proteina, ostavljajući proizvod koji je u osnovi šećer i ima visok glikemijski indeks”, kaže dr. Uma Naidoo.

Doprinose povišenom nivou šećera u krvi i metaboličkim bolestima, rezistenciji na inzulin i leptin te povećanom skladištenju energije u masnim ćelijama ili ukupnom povećanju tjelesne masti. Zbog jednostavnosti ove hrane i nedostatka masti i proteina koji usporavaju probavu, prerađena hrana s visokim glikemijskim sastojcima posebno je nezadovoljavajuća i povezana je s prekomjernim unosom kalorija.

Čips

“Ova uobičajena grickalica često dovodi do povećanja nivoa tjelesnih masti, posebno ako prečesto uživaju u njima”, kaže dr. Matthew Olesiak.

Ustvari, jedno istraživanje otkrilo je da je čips hrana koja će najverovatnije dovesti do viška kilograma u periodu od četiri godine – u poređenju s krompirom, pićima zaslađenim šećerom, prerađenim i neprerađenim mesom.

“Čips od krompira pun je masti, rafiniranih ugljikohidrata i soli. Svi zajedno rade na stvaranju ovisnosti, što je veliki razlog zašto ne možete jesti samo jedno”, kazao je.

“Pored toga, rafinirani ugljikohidrati u čipsu posebno su loši za struk, jer se često čuvaju kao masti. Kada jedete rafinirane ugljikohidrate bez vlakana za usporavanje probave, oni se vrlo brzo razgrađuju, a rezultirajuća glukoza odjednom se ulijeva u vaš krvotok. To uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi i pokreće oslobađanje hormona inzulina za skladištenje masti. Dio ove glukoze odmah se koristi za energiju. Ostatak se pretvara u mast za dugotrajno skladištenje. Dakle, ako jedete čips i druge rafinirane ugljikohidrate, većina kalorija pohraniće se u obliku masti”, dodaje.

Krofne

Malo koja hrana može se porediti s krofnom. Iako je jutarnji užitak izvrsnog okusa, previše krofni može dovesti do viška masnog tkiva.

“Krofne sa šećerom su rafinirani ugljeni hidrati koji izazivaju brz rast nivoa šećera u krvi i privremeno zadovoljavaju glad”, kaže dr. Olesiak.

U međuvremenu, gušterača oslobađa veliku količinu inzulina da bi brzo izbacila višak glukoze iz vašeg krvotoka i premjestila ga u vaše ćelije.

Margarin

Ako ste mislili da biste se mogli upotrebom margarina umjesto maslaca spriječiti nakupljanje dodatnih masnoća, griješite.

“Posebno je problematičan margarin s niskim udjelom masti, a ljudi su tada skloni pretjeranom unosu, jer misle da jedu nešto zdravo”, kaže dr. Julie Miller Jones.

Alkohol

Ako ste primijetili da se oko vašeg želuca stvara neka dodatna težina, možda biste za to trebali krivit alkohol.

“Prekomjerna upotreba alkohola je povezana s povećanom prekomjernom masnoćom, zbog čega često čujemo izraz pivski stomak”, kaže Naidoo.

Pokazalo se da hronična konzumacija alkohola narušava mikrobiom crijeva i može dovesti do sindroma curenja crijeva, što dovodi do upale i može povećati tjelesnu masnoću. Slično tome, alkohol sadrži puno praznih kalorija, što znači da ne sadrži hranjive sastojke i može povećati gojaznost.

Ostavite komentar: