Stavite zdravlje na prvo mjesto: Evo kako prepoznati nedostatak vitamina u tijelu

Tijelu je potrebno 13 vrsta vitamina kako bi normalno funkcionisalo, a svaki od njih igra važnu ulogu u jačanju našeg imuniteta.

Često se nameće pitanje kako prepoznati vitaminski deficit i nadomjestiti vitamine koji nedostaju. Vitamine možemo podijeliti na topive u vodi i masti. Vitamini B sgrupe i vitamin C lako se tope u vodi i oni se izlučuju iz našeg tijela putem urina.

Vrlo je važno unositi ih redovno zato što ih naše tijelo nema mogućnosti skladištiti. Dok se vitamin koji su topivi u mastima (A, D, E, K) nakupljaju se u tijelu i skladište se od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Određeni faktori dovode do nedostatka vitamina koje su organiznu potrebni da bi normalno funkcionisao. Nepravilna ishrana, dijete, nedovoljno fizičke aktivnosti, pušenje, alkohol, određeni lijekovi, ali i trudnoća, dojenje utiču na gubitak vitamina.

Pravilnom prehranom te dodacima prehrani možemo povećati unos pojedinih vitamina u organizam.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A moguće je prepoznati prema degenerativnim promjenama na oku, psorijazi, aknama, reproduktivnim poremećajima, ulceroznom kolitisu, cirozi jetre, gubitku apetita, oslabljenom imunološkom sistemu, vaginalnim i respiratornim infekcijama i probavnim smetnjama.

Vitamin B

Umor, manjk koncentracije, anemija i poremećaj imunološkog sistema pokazatelji su nedostatka kompleksa B vitamina. Nešto kompleksniji pokazatelji su i demencija, paranoja, depresije i promjene u ponašanju, osip i pukotine kože oko usana te sklonost infekcijama.

Vitamin C

Ako našem tijelu nedostaje vitamin C možemo prepoznati po umoru, promjenama na koži, krvavim desnima, anemiji, smanjenoj otpornosti prema infekcijama, sporom zarastanju rana i fraktura, alergijama, arterosklerozi, artritisu, ćelavosti, visokom holesterolu, kostobolju, hipoglikemiji i stresu.

Vitamin D

Sunčev vitamin kako se često naziva vitamin D u zimskom periodu gotovo je nemoguće da tijelo proizvede. Bolovi u kostima, slabost te bol i grčevi u mišićima, prekomjerno znojenje, visok krvni pritisak, slaba koncentracija, glavobolja karakterišu nedostatak ovog vitamina.

Vitamin E

Karakteristike manjka vitamina E su hronična oboljenja jetre, nedostatak koordinacije pokreta, paraliza mišića odgovornih za pokrete očiju, motorički poremećaj govora, blaga anemija, očna mrena, hiperpigmentacija te sporiji rast djeteta.

Vitamin K

Tipični znaci nedostatka vitamina K su smanjenje gustoće kostiju, obilno menstrualno krvarenje, krvarenje iz nosa i zubnog mesa, potkožna krvarenja, pojava krvi u probavnom traktu i urinu, lako nastajanje modrica, piše klix.ba.

Ostavite komentar: