Predugo spavanje može ukazati na zdravstvene probleme

San je izuzetno važan, a njegovim skraćivanjem mogu se pojaviti mnogi zdravstveni problemi, od srčanih bolesti do pretilosti i dijabetesa. Međutim, predugo spavanje takođe može narušiti zdravlje.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC ), više od trećine odraslih spava manje od sedam sati tokom noći, ali što se događa u obrnutom slučaju?

Odraslima se preporučuje da spavaju sedam do devet sati noću, pa se postavlja pitanje da li je moguće previše spavati. Ova tema nije dovoljno istražena, ali mnogi stručnjaci smatraju da pretjerivanje nije dobro.

Rizik od smrti raste sa svakim dodatnim satom spavanja

Metaanaliza koja je objavljena prošle godine u časopisu Američkog udruženja za srce pokazala je da rizik od smrti raste sa svakim dodatnim satom spavanja.

Spavanje u trajanju od devet sati bilo je povezano s 14 posto povećanim rizikom od umiranja, 10 sati s 30 posto, a 11 sati s 47 posto većim rizikom.

Rizik od fatalnog ishoda zbog srčanih bolesti i moždanog udara se takođe povećavao dužim periodom spavanja.

„U modernom načinu života ljudi imaju tendenciju da namjerno ograničavaju san zbog posla, brige o članovima porodice, hobija i sličnih aktivnosti. Podaci do kojih smo došli pokazuju da prekomjerno spavanje može biti štetnije od nedovoljnog“, rekao je za Health dr. Chun Shing Kwok, vodeći autor studije.

Druga istraživanja pokazala su da redovno noćno spavanje koje traje više od sedam sati može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa. Još jedno istraživanje je pokazalo da je „ekstremno trajanje sna“, kao i nedovoljno spavanje, povezano s višim nivoima C-reaktivnog proteina, koji je marker rizika od kardiovaskularne bolesti.

Nijedno od navedenih istraživanja nije dokazalo da duže spavanje zaista prouzrokuje zdravstvene probleme ili smrt. Dr. Kwok izjavio je da su istraživali povezanost između manjka sna i oboljenja i da još uvijek nije poznato zbog čega su oni u korelaciji.

„Duže spavanje može biti indikator „prikrivenog“ zdravstvenog problema koji još uvijek nije utvrđen, poput srčanog zastoja, anemije, hipotireoze ili opstruktivne apneje u snu“, rekao je on.

Previše sna pokazatelj da nešto već nije uredu

Drugim riječima, iako uskraćivanje sna može dovesti do zdravstvenih problema, previše sna je vjerovatnije pokazatelj da nešto već nije uredu.

„Povezanost ne znači uzročnost. Činjenica da previše spavate sama po sebi vjerovatno ne stvara probleme, ali može biti indikacija da se događa nešto loše“, rekao je dr. Robert Greene, profesor na Univerzitetu u Teksasu.

Imajte na umu da se individualne potrebe za snom razlikuju, možda ćete odspavati više od devet sati i biti potpuno zdravi. Ako već godinama noću spavate 10 sati, odnosno imate tu naviku, vjerovatno se ne trebate brinuti.

„Pokušajte uočiti relativno akutne promjene. Ako ste nekad spavali sedam sati, a sada odjednom spavate više, to bi mogao biti razlog za uzbunu“, rekao je dr. Greene.

Ako mislite da bi predugo spavanje moglo biti naznaka da nešto drugo nije u redu s vašim zdravljem, najbolje što možete učiniti je da potražite pomoć ljekara.

„Ono što bi doktori mogli učiniti je da razmotre mogućnost pregleda koji su povezani s problemima spavanja zato što postoje konkretne bolesti povezane s umorom i mogu rezultovati produženim trajanjem spavanja“, objasnio je dr. Kwok.

Ostavite komentar: