Pažnja… Čaj od žalfije je jako zdrav, ali ipak pripazite u kolikim količinama ga pijete

U narodnoj medicini ova biljka se koristi vijekovima kod raznih tegoba.

Žalfija je biljka koja se na latinskom naziva Salvia. Ovo ime potiče od riječi salvere, što znači “iscijeliti” ili “spasiti”, i to opravdava njenu primjenu u narodnoj medicini, koja traje vijekovima.

Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju.

Jedna kašičica mljevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrijednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.

Čaj od žalfije

Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dvije kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.

Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.

Međutim, pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.

Ostavite komentar: