Obratite pažnju! Tri simptoma opake korone koja trenutno prednjače

Nema opuštanja kada je riječ o virusu korona jer broj zaraženih raste, međutim većina oboljelih ima blagu kliničku sliku, kaže doktorka Vesna Mioljević, epidemiolog iz Kliničkog centra Srbije i članica Radne grupe za borbu protiv virusa korona.

Svjetska zdrastvena organizacija je u maju saopštila da virus korona više nije veliki globalni zdrastveni problem, ali da će virus i dalje mutirati, da će se povremeno javljati talasi povećanog broja inficiranih, onih sa težom kliničkom slikom, hospitalizovanih pa i smrtnih slučajeva.

“Mi se upravo nalazimo u jednom od tih talasa koji ne može da se poredi sa prethodnim, ali porast broja oboljelih je evidentan i globalno i kod nas u prethodnih nekoliko njedelja. I to je razlog da dodatno obratimo pažnju na simptome koji mogu da ukažu na virus korona “, kaže epidemiolog Vesna Mioljević za RTS.

Promjene u genomu virusa, odnosno mutacije karakteristično je za sve viruse, i to je osobina prilagođavanja virusa spoljnim okolnostima, ali prije svega u našem organizmu gdje virusi izazivaju znake i simptome infekcije. Od onog originalnog vuhanskog soja virusa korona do danas su prošle četiri godine, i pojavile su se mnoge varijante i podvarijante tog virusa.

“Od početka 2022. godine dominira omikron varijanta, odnosno neke njegove podvarijante. Od februara mjeseca pa do avgusta pojavile su se još dvije nove podvarijante omikrona, to su ‘eris’ koji dominira u Еvropi i ‘pirola’ koja ima više mutacija, a što je veća mutacija veće su šanse i za prenošenje i širenje bolesti, teže kliničke slike, ali za sada nema indicija da se to dešava”, objašnjava doktorka Mioljević.

Kada je riječ o simptomima doktorka kaže da nema velike razlike od onoga što je uočeno od početka epidemije: uglavnom je to gušobolja, sekrecija iz nosa, malaksalost, što su sve blage kliničke slike i na osnovu toga je teško reći da li se radi o virusu korona, gripu ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji.

Zbog toga je najbolje uraditi testiranje, posebno kod starijih osoba i onih koji boluju od hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega.

“S hladnijim danima raste i broj oboljelih od različitih vrsta respiratornih infekcija. Očekujemo da će se pojaviti i virus gripa, shodno tome naša je preporuka vakcinacija protiv svih zaraznih bolesti, jer ih na taj način možemo prevenirati, dakle i protiv virusa gripa i protiv koronavirusa”, kaže epidemiolog.

Ostavite komentar: