Mnogima omiljeno ljetno voće: Smokve za bolje pamćenje i miran stomak

Smokve su mnogima omiljeno ljetno voće.

Pune vlakana, vitamina i minerala, smokve su idealno ljetno voće koje morate jesti svježe.

Često se nazivaju mediteranskim rajskim voćem jer su među najzdravijim voćem uopšte.

Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za liječenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom.

Sadrže i do 80 odsto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije.

Podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća, a ova vlakna povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva i pospješuju probavu.

Postoji više od 150 vrsta smokvi i razlikuju se po boji. Prava su riznica minerala i vitamina. Treba ih jesti svježe, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranljivim materijama koje se gube termičkom obradom.

Sadrže visok udio vode(80 %) i prirodnih šećera pa se brzo vari. Smokva ima antitumornski efekat – usporava razvoj određenih ćelija raka.

Bijeli mliječni sok iz smokve koristi se za uklanjanje virusnih bradavica. Osobe koje boluju od povišenog nivoa kalcijuma u krvi trebalo bi da ih izbjegavaju.

Zbog laksativnog dejstva ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti creva. Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata, a mogu se čuvati do šest mjeseci.

Smokve možete da koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne semenke obaviće posao pilinga, a aktivni enzimi će odstraniti sloj mrtvih ćelija.

Bogate su beta-karotinom, pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje. Svježe smokve se brzo kvare pa treba odmah da se pojedu ili odlože u frižider, gdje mogu da se drže do tri dana.

Sveža smokva djeluje umirujuće kod upala disajnih puteva. Berba smokava traje od juna do oktobra, a ako su plodovi namijenjeni za sušenje, moraju da budu potpuno zreli jer tada imaju najviše šećera.

Čim prođe sezona svježih, navalite na suve!

Ostavite komentar: