Ljudi, vodite računa: Pojedine bolesti se mogu prepoznati po izgledu lica

29.02.2024. | 20:11

Neke bolesti se mogu prepoznati po izgledu lica. Ukoliko uočite neke od sljedećih znakova uzbune, posjetite ljekara.

Ukoliko imate suvu kožu i usne, može biti riječ o dehidraciji, ali i o opasnijim poteškoćama.

“To može biti i nagovještaj mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji utiče na funkciju znojne žlijezde – hipotireozu, nizak nivo hormona štitnjače. Može se raditi i o dijabetesu”, kazala je doktorka Rosini Raj.

Drugi simptomi hipotireoze su: opstipacija, blijeda koža, suva kosa, promukao glas, nagluvost, poremećaj menstruacijskog ciklusa i sterilnost. U težim slučajevima se javljaju edemi i poremećaj rada srca.

Pojačana dlakavost lica, a naročito oko usta je naznaka policističnih jajnika, najčešćeg hormonskog poremećaja kod žena. Ukoliko primijetite žutonarandžaste mrlje na kapcima, moguće je da imate problema sa srcem.

Ove mrlje su poznate i pod imenom ksantelazma. Istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu je pokazalo da muškarci s ksantelazmom imaju 12 posto veći rizik od bolesti srca i krvnih žila. Kod žena je taj postotak manji – osam posto, ali su mrlje pouzdaniji znak srčanih bolesti nego kod muškaraca, jer žene rjeđe imaju problema sa srcem.

Ako često imate “vrećice” ispod očiju, tj. natečene oči, može biti riječ o hroničnim alergijama koje šire krvne žile. Oduzetost, odnosno asimetrično lice je jedan od znakova moždanih udara. Čak i male promjene na licu mogu ukazivati na ozbiljnije stanje.

“Na primjer, blijedost može biti znak anemije, žućkasta boja ukazuje na bolest jetre, a plava boja usana ili noktiju može upućivati na bolesti srca ili pluća”, rekla je doktorka Malika Maršal.