Izbacite loše navike: Nikada nećete smršati ako i dalje radite ovih pet stvari

Gubitak težine zahtijeva naporan rad, posvećenost, čvrstu motivaciju i uspostavljanje plana vježbi koji vam najbolje odgovaraju.

Bilo da ste tek krenuli s procesom mršavljenja ili već nekoliko sedmica mukotrpno radite na gubitku kilograma, postoje određene navike koje biste apsolutno trebali izbjegavati po svaku cijenu. Zapravo, nikada nećete smršati ako ih i dalje radite kao dio svoje rutine.

Viktoria Brejdi, lični trenera na Fyt-u, podijelila je pet loših navika mršavljenja koje treba odbaciti što prije ako želite ubrzati svoj napredak.

Jedenje “bez razmišljanja”

Prema riječima Viktorije jedenje svega što nam dođe pod ruku sigurno ometa način napredak u gubitku težine. Zašto? Ne vodite računa o kalorijama koje unosite, što može dovesti do prejedanja.

“Bez obzira da li se to smatra ‘zdravom’ hranom ili ne, previše svega može postati loše. Umjesto toga, vježbajte kontrolu porcija kako biste mogli pratiti koliko kalorija unosite tokom dana i svesti na minimum prejedanje”, istakla je.

Preskačete obroke

Preskakanje obroka dovodi vaše tijelo u “režim preživljavanja”, objašnjava Brejdi, što znači da se pridržavate kalorija koje unosite kako biste sačuvali energiju.

“Štaviše, veća je vjerovatnoća da ćete zbog gladi napraviti loš izbor hrane, kao što je svratiti u restoran brze hrane jer je to najbrža opcija za obrok”, dodaje ona.

Pijete kalorije

Bilo da pijete voćni sok ili čašu vina, imajte na umu da pića mogu biti ispunjena dodatnim kalorijama.

“Mnogi ljudi ne shvataju koliko kalorija ima većina pića, zajedno sa gomilom šećera koji je u pićima da bi dobio bolji ukus. Previše šećera ne samo da može dovesti do debljanja, već i konzumiranje alkohola, posebno, može usporiti vaš metabolizam“, kaže ona.

Ne odmarate se dovoljno

Ne podcjenjujte moć noćnog odmora i oporavka nakon treninga. Što više smanjite odmor, veća je vjerovatnoća da ćete nabaciti višak kilograma.

“Vaše tijelo nije u stanju da se oporavi, narušava vašu hormonsku ravnotežu i pokreće vaš apetit jer tijelo ima tendenciju da žudi za ugljikohidratima i hranom bogatom kalorijama kada je lišeno sna”, kaže Brejdi.

Takođe, je važno napomenuti da su dani odmora kritični i previše vježbajući, možete dostići plato u gubitku težine i povećati rizik od povreda.

Prioritet dajte vježbanju u odnosu na ishranu

Vježbanje je ključno u svakom programu mršavljenja, ali treba postojati zdrava ravnoteža između postavljanja i vježbanja i prehrane kao prioriteta, jer nećete moći da “nadvježbate lošu ishranu”.

“Ovdje dolazi u obzir pravilo 80/20 za gubitak težine. Osamdeset posto gubitka težine je zasnovano na tome šta jedete, dok je ostalih 20 odsto zasnovano na onome što radite, tzv. vježbanje”, kazala je.

Ostavite komentar: