Dobra je za toliko toga: Počnite pripremati jutarnju čašu tople vode kao dio svoje rutine

Nema boljeg i bržeg načina da detoksikujete organizam i hidrirate se od toga da pijete vodu redovno i u dovoljnim količinama, a to znači minimum pet do osam čaša vode.

Evo šta se dešava sa organizmom kada pijete mlaku vodu, koja je veoma blagotvorna za varenje, podstiče probavu.

1. Može ublažiti začepljenost nosa

Držanje šoljice vruće vode i duboko udisanje pare može pomoći u otpuštanju začepljenih sinusa i ublažavanju glavobolje. Pijenje vruće vode pomoći će vam i kod grlobolje, umanjićete bol i nakupljanje sluzi.

2. Pomaže probavi

Pijenje tople vode posebno je efikasno za aktiviranje probavnog sistema. Ako ujutro popijete čašu tople vode, stimulisaćete probavni sistem i pomoći tijelu da bolje probavi i eliminiše hranu. Pijenje hladne vode nakon obroka može biti kontraproduktivno. Hladna voda učvršćuje ulja i masti u hrani koju ste upravo pojeli. To stvara naslage masti i otežava probavu.

3. Pomaže gubitku kilograma

Ako dan započnete ispijanjem čaše tople vode s limunom, pomoći ćete tijelu da razgradi masno tkivo. Topla voda s limunom takođe kontroliše žudnju za hranom jer limun sadrži pektinska vlakna.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi

Akumulirane naslage u nervnom sistemu i naslage masti u tijelu eliminišu se kada popijete čašu tople vode. Ovaj postupak pomaže u izbacivanju toksina koji su prisutni u telu, što dovodi do bolje cirkulacije. Topla voda takođe pomaže opuštanju mišića i lakšem protoku krvi.

5. Lakše ćete zaspati

Pijuckanje tople vode za vrijeme večere i prije odlaska u krevet pomoći će tijelu da se opusti i umiri, te ćete lakše zaspati. Takođe će pomoći u zaustavljanju noćne žudnje za hranom.

Počnite pripremati jutarnju čašu tople vode kao dio svoje rutine, a ako vam ukus tople vode ne prija dodajte limun ili limetu.

Ostavite komentar: