Borite se sa nesanicom? Ove stvari nikako ne biste trebali da radite pred spavanje

Kada ne spavate dovoljno, toksični proteini ne napuštaju vaše moždane ćelije i utiču na vašu sposobnost razmišljanja. Naučnici tvrde da zbog toga neispavani imaju lošije sposobnosti od onih pod dejstvom alkohola.

Osim toga, zbog nedostatka sna, nivo kortizola, hormona stresa, se proizvodi više. Takođe utiče na imuni sistem i čini da izgledate starije jer uništava kolagen, protein koji kožu čini elastičnom.

Zbog nedostatka sna stalno ste gladni jer se povećava nivo hormona koji kontroliše osjećaj gladi, pa se brže gojite, a samim tim povećavate mogućnost srčanog i moždanog udara. Osim što ćete naći dovoljno vremena za spavanje, važno je i pod kojim uslovima idete na spavanje.

Nemojte piti alkohol i igrati igrice i piti kafu prije spavanja, već prošetajte i regulišite temperaturu u spavaćoj sobi. Uklonite elektroniku iz oblasti u kojoj se odmarate i pripremite udoban krevet. Nemojte se fokusirati na nesanicu i razmišljati o njoj jer ćete samo tada imati problema sa spavanjem. Prije odlaska u krevet, pokušajte da se opustite što je više moguće.

Prije spavanja treba izbjegavati:

Piti kafu i čaj uveče nije mudro – Ako pijete čaj ili kafu prije spavanja, kofein će poremetiti vaš bioritam i san više neće biti isti.

Konzumiranje alkohola i pušenje cigareta – Stručnjaci tvrde da je veća vjerovatnoća da ćete imati nesanicu ako pušite ili pijete prije spavanja.

Prejedanje prije spavanja – Ako jedete prije spavanja, te kalorije će se deponovati na vašem telu i neće se razgraditi.

Gledanje akcionih i horor filmova – Ako gledate horore ili akcione filmove pre spavanja, velika je vjerovatnoća da ćete patiti od nesanice.

Kucanje na mobilnom telefonu ili tabletu – Korišćenje elektronike pre spavanja negativno utiče na san i ujutru možete biti nenaspavani.

Intenzivan trening prije spavanja – Poslije treninga nemojte odmah ići u krevet, već se odmorite najmanje sat vremena.

Umjesto toga izaberite sljedeće aktivnosti:

Lagana šetnja na svježem vazduhu – Studije pokazuju da šetnja na svežem vazduhu može eliminisati ili smanjiti anksioznost i stres.

Idealna temperatura je između 16-19º C – Stručnjaci tvrde da niža temperatura u spavaćoj sobi odgovara telu, a telo joj se prilagođava.

Čitanje u krevetu može da vas smiri i pripremi za spavanje – Baš kao što idete u šetnju, čitanje u krevetu smanjuje ili eliminiše stres i udaljava vas od dnevnih događaja.

Provjetrite prostoriju u kojoj spavate – Prije spavanja, osvježite prostoriju u kojoj spavate kako bi vam noć bila što prijatnija.

Uvijek idite na spavanje u isto vreme – Naviknite tijelo da ide na spavanje u isto vrijeme i tako izbjegnete probleme sa nesanicom.

Meditirajte prije nego što odete u krevet – Koristite meditaciju da se opustite i otpustite negativne misli koje ste prikupili tokom dana i pripremite se za spavanje.

Ostavite komentar: