Bol u leđima nipošto ne zanemarujte: Obratite pažnju na ove signale – oni su “alarm”

27.02.2024. | 14:17

Bol u leđima je uobičajen, a prema jednom istraživanju to je jedan od najčešćih oblika invaliditeta na svijetu.

Postoje posebni načini liječenja svakog bola u leđima, a za neke bolove je možda potrebna i hitna pomoć. Ako se bol ne povuče nakon odmora ili je jači noću, pojačava se prilikom kijanja, kašljanja ili obavljanja velikih nužde, takođe potražite pomoć, posebno ako ga osjećate između ramena.

Bol ispod rebara

Ovaj bol može ukazivati na probleme sa bubrezima, crevima, gušteračom ili matericom. „Ako neko ima problema sa bubrezima, bol se obično pojavljuje u područjima gde se bubrezi nalaze, odnosno ispod grudnog koša sa svake strane kičme“, rekla je doktorka Nadia Alibhai. To potencijalno može ukazivati na hroničnu bolest bubrega, koja može biti uzrokovana dijabetesom i visokim krvnim pritiskom. Bolest može dovesti do insufijencije bubrega, što uzrokuje nakupljanje štetnog otpada u telu i zahteva lečenje dijalizom ili ponekad transplantaciju organa.

Problemi s gušteračom, kao što je akutni pankreatitis, obično uzrokuju iznenadnu jaku bol u središtu abdomena. Pankreatitis se javlja kada gušterača postane natečena tokom kratkog vremenskog perioda i može dovesti do teškog akutnog pankreatitisa i ozbiljnih komplikacija.

Upala u dijelovima debelog creva koji su bliže leđima takođe može izazvati bol ispod rebra. „Pritisak u rektumu ili debelom crevu zbog začepljenja kao što je suva stolica može izazvati bol koja se širi u leđa ili stomak“, objasnio je farmaceut Abas Kanani.

Bol u kičmi

Sam bol u kičmi može ukazivati na niz medicinskih stanja, uključujući spinalnu stenozu što uzrokuje sužavanje spinalnog kanala u donjem dijelu leđa. „Stavlja pritisak na leđnu moć ili živce koji se protežu od leđne moždine do vaših mišića što uzrokuje bol“, dodao je Kanani.

Spinalna stenoza može da se pojavi bilo gde na kičmi, ali je najčešća u donjem delu leđa. Prilično je česta, s degenerativnim promijenama kičme koje pogađaju do 95 % ljudi u dobi od 50 godina.

Bol u leđima je uobičajen, a prema jednom istraživanju to je jedan od najčešćih oblika invaliditeta na svetu. Prema univerzitetu u Pensilvaniji, mnogi primećuju bolove u leđima između četrdesete i šezdesete godine. Bol u leđima ponekad može ukazivati na probleme sa organima ili uključeni živac, zavisno od toga u kojem delu leđa se javlja bol piše The Sun.

Postoje posebni načini liječenja svakog bola u leđima, a za neke bolove je možda potrebna i hitna pomoć. Pomocć ljekara trebali biste potražiti ako vam se uz bol u leđima pojavila i povišena temperatura, ako ste smršali bez namjere ili ako imate otok na leđima. Ako se bol ne povuče nakon odmora ili je jači noću, pojačava se prilikom kijanja, kašljanja ili obavljanja velikih nužde, takođe potražite pomoć.

ligamenata na leđima mogu dovesti do grčeva.

Bol u gornjem dijelu leđa

Ovaj bol može značiti da osoba ima stegnuti živac. To se dešava kada okolna tkiva, kao što su kosti, hrskavica, mišići ili tetive, vrše preveliki pritisak na živac što može izazvati bol u rukama, u vrhovima prstiju gdje osoba osjeća bockanje, utrnulost i trnce.

Bol u vratu

Bol u vratu može biti uzrokovan neusklađenošću kičme ili slabom fleksibilnošću drugih djelova tijela. To može uticati na način na koji hodate, što zauzvrat može stvoriti pritisak i opterećenje na svim delovima leđa i vratu.

„Možda ćete primjetiti tupu bol ili oštar, probadajući osjćaj. Često je uzrokovana lošim držanjem i dugotrajnim sedenjem ili stajanjem”, rekao je Kanani.