Prvi rezultati izbora u Turskoj: Erdogan u problemima u Istanbulu i drugim velikim gradovima

31.03.2024. | 21:26

Glavna opoziciona stranka Turske, Republikanska narodna partija (CHP), vodi u nekim od najvećih gradova te zemlje, uključujući Istanbul, na lokalnim izborima visokog rizika, javljaju turski mediji.

Istanbulski opozicioni gradonačelnik Ekrem Imamoglu (CHP), koji je osvojio grad 2019. godine, izjavio je da je “veoma sretan”.

Prema zvaničnim rezultatima, na osnovu 41,43 odsto prebrojanih glasačkih listića,  Imamoglu ima 50 procenata podrške birača u odnosu na 41,26 procenata, koliko je zabilježio njegov izazivač iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Murat Kurum, bivši ministar u vladi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

“Na osnovu podataka koje smo prikupili, mogu reći da su građani zaista pokazali naklonost i povjerenje u nas”, rekao je Imamoglu.

Sekularna nacionalistička opozicija takođe vodi i u glavnom gradu Ankari. Mansur Javas je takođe pobijedio Erdoanovu Partiju pravde i razvoja (AKP) i prije pet godina.

I Javas i njegov istanbulski stranački kolega Imamoglu smatraju se potencijalnim kandidatima za predsjedničke izbore 2028. godine.

Erdogan je vodio kampanju svoje stranke, obećavajući novu eru u turskom megagradu od gotovo 16 miliona ljudi. Godinu dana nakon što je Redžep Tajip Erdogan osvojio treći mandat kao predsjednik zemlje, postavio je za cilj da vrati grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik.

Oko 61 milion turskih glasača imalo je pravo glasa na današnjim izborima, a procijenjeni odziv bio je veći od 76 posto u 81 provinciji te zemlje.