Zatvorena birališta u Turskoj: Lokalne izbore pratilo nasilje, nastradale tri osobe

31.03.2024. | 18:46

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Turskoj zatvorena su u 17.00 časova.

Na njima je u toku dana glasalo više od 61 miliona birača, koji su mogli da biraju kandidate iz 34 političke stranke.

Glasanje je obilježilo nasilje, u kome su poginule tri osobe, dok je više njih povrijeđeno.

Prvi rezultati glasanja očekuju se u ranim večernjim satima, preneo je Rojters.

U sukobu oružjem, motkama i kamenjem i na jugoistoku zemlje poginula je jedna, a povređeno 11 osoba.

U drugom incidentu ubijena je jedna osoba, a četiri su ranjene u tuči, javila je Anadolija.

Sukobi su izbili i u Sanliurfi, gde je povređeno 16 ljudi osoba, dok je jedna osoba izbodena u Afjonkarahisaru na zapadu zemlje. “Demiroren” je javio da je jedna osoba ubijena, a dve ranjene tokom noći u Bursi.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenela je turska državna televizija TRT.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AK), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Agencija Rojters navodi da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveći izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom, a današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promene jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati budući nacionalni lider, navodi agencija.

Ankete urađene pred održavanje izbora najavile su tesnu izbornu trku u Istanbulu, gradu sa 16 miliona stanovnika koji pokreće tursku ekonomiju, u kojem se Imamoglu sučeljava sa kandidatom Erdoganove stranke AK, bivšim ministrom Muratom Kurumom.

Iako je za Erdogana najvažnija pobjeda u Istanbulu, predsjednik Turske nastoji da odnese izbornu pobjedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Rojters.

U oba grada na izborima 2019. godine pobijedila je opozicija.