Norveška vojska na nogama: Štiti naftne i gasne instalacije

Norveška će angažovati svoju vojsku u zaštiti naftnih i gasnih instalacija od mogućih sabotaža, nakon što je nekoliko zemalja saopštilo da su napadnuta dva ruska gasovoda prema Evropi, saopštio je danas premijer Jonas Gar Store.

Curenje gasa kao posljedica moguće sabotaže otkriveno je na cijevima gasovoda “Sjeverni tok”, što je potreslo tržište energenata i izazvalo zabrinutost za bezbjednost.

Norveška je sada najveći izvoznik gasa u Evropi i vodeći globalni izvoznik nafte sa starog kontinenta. Ova zemlja ima više od 90 naftnih i gasnih bušotina na moru, a većina je povezana sa mrežom cjevovoda dužine oko 9.000 kilometara.

“Vojska će biti vidljivija na norveškim naftnim i gasnim instalacijama”, rekao je premijer Store na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi se na napad odgovorilo “zajedno sa saveznicima”. Norveška je članica NATO saveza.

Mornarica će štititi instalacije na moru, a policija će pojačati prisustvo u oblasti naftnih i gasnih postrojenja na kopnu, rekao je Store.

NATO i EU su naglasili da postoji potreba da se zaštiti ključna infrastruktura i upozorili da će uslijediti “čvrst i jedinstven odgovor” ukoliko bude dodatnih napada.

Ostavite komentar: