Ne osjećaju se sigurno: Oko 10.000 vojnika štiti učesnike samita NATO-a

Oko 10.000 pripadnika bezbjednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči samita NATO, na kojem će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbjednosnu krizu od Drugog svjetskog rata.

Samit, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbjednosnu opasnost za NATO, počinje večeras gala večerom koju u čast šefova država ili vlada organizuju španski kralj Filip VI i kraljica Leticija.

U srijedu su predviđene dvije radne sjednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, posljednji dan samita, jedna radna sjednica na najvišem nivou.

U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbjednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije prije početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Policajci na konjima i pješice patroliraju gradom, a vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera.

Prema navodima španskog Ministarstva odbrane, u visokom stanju pripravnosti su i borbeni avioni i protivvazdušna odbana.

Informacione mreže su pod pojačanim nadzorom zbog opasnosti od kibernetičkih napada, prenosi Hina.

Budući da su dijelovi grada blokirani zbog samita, španske vlasti pozvale su građane Madrida da narednih dana svi koji mogu rade od kuće.

Osim lidera 30 država članica NATO-a na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija.

Za sada nije potvrđeno da li će na samit doći i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili će se učesnicima sastanka obratiti video-vezom.

U Madridu su i lideri Švedske i Finske, država koje su aplicirale za članstvo u NATO, ali se njihovom članstvu protivi Turska.

Lideri NATO će na samitu pozvati turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da omogući ovim dvema državama da se pridruže tom vojnom savezu.

Na sastanku učestvuju i lideri EU – predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu, izjavio je da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000, prenio je Rojters.

Na dnevnom redu sastanka na vrhu je pitanje kako ruski napad na Ukrajinu i nova bezbjednosna realnost u Evropi utiču na pristup NATO-a odbrani i odvraćanju.

Među prioritetima je i rastući uticaj Kine i bezbjednosne posljedice klimatskih promjena, zatim druge prijetnje poput terorizma i nestabilnosti na sjeveru Afrike i u Sahelu.

Ostavite komentar: