Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine podnio ostavku

Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak podnio je ostavku na inicijativu predsjednika zemlje Vladimira Zelenskog, saopštio je portparol ukrajinskog lidera Sergej Nikiforov.

„Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine napušta dužnost. To je predsjednikova odluka. Vladimir Zelenski ne sumnja u patriotizam, poštovanje zakletve, profesionalnost Ruslana Homčaka, ali predsjednik želi da vidi sinergiju između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ukrajine. Nažalost, takvu sinergiju ne vidimo, već suprotno – konflikte“, rekao je Nikiforov, istakavši da je Homčak postavljen na funkciju zamjenika sekretara Savjeta nacionalne bezbjednosti i odbrane Ukrajine.

Mjesto glavnog komandanta zauzeo je Valerij Zalužni – komandant operativne komande „Sjever“.
Kasnije se oglasio i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, saopštivši da očekuje da na svim nivoima u Oružanim snagama, Ministarstvu odbrane i u strukturama sektora bezbjednosti bude uspostavljena saradnja.
„Sfera odbrane mora funkcionisati stabilno, koordinirano, sa jasnom perspektivom i bez nesporazuma između rukovodilaca“, navodi se u saopštenju predsjednika.

On je istakao da na „rotaciju ili zamjenu rukovodilaca ne bi trebalo gledati kao na nešto vanredno“.

„Od rukovodstva Ministarstva odbrane i Oružanih snaga očekujem kvalitetnu saradnju i jasno određivanje perspektiva za svakog ukrajinskog vojnika – kako na profesionalnom, tako i na socijalnom nivou“, poručio je predsjednik Ukrajine, prenosi “Sputnik”.

Ruslan Homčak je bio na čelu Oružanih snaga Ukrajine od marta 2020. godine.

Valerij Zalužni je ukrajinski vojnik, general-major. Od 2019. godine je na dužnosti komandanta snaga operativne komande „Sjever“.

Ranije je saopšteno da ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, veoma uticajna ličnost u Ukrajini, napušta svoju dužnost – na molbu predsjednika Vladimira Zelenskog.

 

 

Ostavite komentar: