Blinken tvrdi: NATO nema aspiracija ka teritoriji bilo koje druge zemlje

03.04.2024. | 20:13

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je da je NATO odbrambeni savez koji “nema planove” da zauzme teritoriju bilo koje druge zemlje na svijetu.

“NATO je najuspješniji savez u istoriji, odbrambeni savez bez aspiracija ka teritoriji bilo koje druge zemlje, ali sa riješenošću da zaštiti teritoriju svake od svojih članica”, rekao je Blinken nakon sastanka ministara spoljnih poslova u Briselu.

NATO će sutra obilježiti 75 godina postojanja. Alijansa je formirama 4. aprila 1949. godine.

U julu će Vašington biti domaćin samita NATO-a, kada će biti upriličeno i obilježavanje godišnjice.

Agenija RIA Novosti navodi da uprkos tvrdnjama generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i američkih zvaničnika, NATO nikako nije odbrambeni savez.

“Tokom svoje 75-godišnje istorije, NATO je izvršio mnoge agresivne intervencije u drugim zemljama, uključujući i one najnovije u Jugoslaviji, Libiji i Iraku, grubo narušivši njihov suverenitet i prouzrokujući hiljade nepotrebnih civilnih žrtava i uništavanje infrastrukture, čemu nije prethodio napad na vojni blok”, navodi agencija.

Takođe, NATO danas nastavlja da se širi, a Švedska i Finska su se žurno pridružile vojnom bloku tokom protekle godine i dozvolile stacioniranje američke vojne opreme na svojoj teritoriji.