Nastradalo 29 osoba: Otkriveno kako se zapalio klub u Istanbulu

03.04.2024. | 20:07

Požar koji je juče buknuo u istanbulskom noćnom klubu tokom renoviranja, a koji se proširio na stambenu zgradu, vjerovatno su uzrokovale varnice od zavarivanja koje su zapalile zapaljivi materijal, saopštili su u mediji u srijedu pozivajući se na zvaničnike iz vatrogasne službe. U požaru je poginulo 29 ljudi, a još jedna osoba je teško povrijeđena.

Vatra je zahvatila popularni noćni klub Maskarada, zarobivši radnike i zaposlene kluba. Vlasti su privele devet osoba na ispitivanje, uključujući menadžere klubova i osobe zadužene za radove.

Klub, koji je bio zatvoren zbog renoviranja tokom ramazana, nalazio se u prizemlju i podrumu stambene zgrade od 16 spratova u istanbulskom naselju Bešiktaš na evropskoj strani grada. List Jeni safak, blizak vladi predsjednika Režepa Tajipa Еrdogana, rekao je da se vjeruje da su požar izazvale iskre iz aparata za zavarivanje koji je korišćen postavljanje zvučne izolacije i materijala za ukrašavanje. Navodno je izazvala eksploziju koja je zapalila drugi građevinski materijal.

Turski mediji su citirali neidentifikovane zvaničnike vatrogasne službe koji su potvrdili da su eksploziju uzrokovale iskre od varenja. Televizija HaberTurk saopštila je da je područje na kojem su se odvijali radovi na obnovi bilo poput “lavirinta”, zbog čega je žrtvama bilo teško da pronađu izlaz.

Među žrtvama su Gokan Tevlek, klupski di-džej, Atanur Aladag, koji je bio zaposlen kao kuvar, te Akin i Jilmaz Kihri, otac i sin, tim zavarivača, prema izvještajima turskih medija. Na video snimku sa mjesta događaja vidi se kako plamen kulja sa strane zgrade, vatrogasci koji zalijevaju ulaz u klub i ljudi koji nose žrtve na nosilima prema kolima hitne pomoći.

Oznake: Istanbul, Požar, Uzrok