Bezbjedno i brzo! Rusija napravila robote za evakuaciju ranjenika sa fronta

17.04.2024. | 20:35

U Rusiji je napravljen višenamjenski transportni robot koji može, između ostalog, da evakuiše ranjenike sa fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu u centru „Patriot“ u Podmoskovlju predstavljeno je više od 30 perspektivnih modela naoružanja, vojne i specijalne tehnike.

„Predstavljena su i višenamjenska robotizovana transportna vozila, predviđena za transport zaliha i evakuaciju. Mogu da se koriste i kao platforma za montiranje različite radne opreme i naoružanja. To je linija robotizovanih multifunkcionalnih platformi koje imaju šasije sa točkovima i na gusenicama“, saopštila je ruska vojska.

Šojgu je istakao da je zoni specijalne operacije potreban medicinski robot i naložio je da se ubrza njegovo usavršavanje i puštanje u masovnu proizvodnju.

„Danas moramo da obezbijedimo evakuaciju ranjenika sa fronta. To treba da se uradi maksimalno bezbjedno i brzo. To moramo testirati na frontu i odmah pokrenuti serijsku proizvodnju“, rekao je ruski ministar odbrane.

On je naložio svojim zamjenicima da pojednostave proceduru prijema novih modela u naoružanje, ako budu uspješno testirani u zoni specijalne vojne operacije, piše Sputnik Srbija.