Vlada odlučila: Turisti neće besplatno pratiti otvaranje OI u Parizu

05.03.2024. | 20:09

Turistima neće biti dozvoljeno da besplatno gledaju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, kao što je prvobitno obećano, saopštila je francuska Vlada.

Odluka je promijenjena jer su uzete u obzir primjedbe bezbjednosne i logističke prirode u vezi sa događajem na otvorenom duž rijeke Sene.

Organizatori su planirali grandioznu ceremoniju otvaranja za 26. jul za čak 600.000 ljudi, od kojih bi većina pratila događaj besplatno sa obala rijeke.

U međuvremenu su negodovali i prodavci knjiga duž živopisnih gradskih pristaništa, pa je Vlada promijenila ambiciozni plan, prenio je AP.

Prošlog mjeseca, ukupni broj gledalaca smanjen je na oko 300.000. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da će njih 104.000 platiti ulaznice za mjesta duž donjih obala rijeke, dok će još 222.000 gledati besplatno sa gornjih obala.

On je dodao da besplatne karte više neće biti dostupne javnosti, već da će se dijeliti samo uz pozivnicu.

“Da bismo upravljali kretanjem mase, ne možemo reći svima da dođu. Iz bezbjednosnih razloga koje svi razumiju, posebno zbog terorističke prijetnje posljednjih sedmica, dužni smo da učinimo ceremoniju slobodnom, ali ograničenom”, rekao je Darmanin.

Oznake: Francuska, OI, Pariz, Turisti