Baraž za EP: Da li je ovo zaista sve najbolje što fudbalska BiH ima?

05.03.2024. | 18:01

Vjerujem da je ovo najbolje što Bosna i Hercegovina trenutno ima. Na osnovu onoga što smo vidjeli ovo je najbolje što imamo, a da li je kadar da ostvari dobar rezultat protiv Ukrajine uz eventualno drugu utakmicu, uvjeren sam da može.

Ovim riječima selektor Savo Milošević “odbranio” je spisak od 27 igrača na koje će računati u utakmicama baraža za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

U polufinalu, 21. marta BiH će prvo ugostiti Ukrajinu, a pet dana kasnije na Grbavici će igrati finale ili revijalni meč protiv pobjednika/poraženog iz drugog polufinala u kojem će se sastati Izrael i Island.

Od novih imena na spisku je samo Denis Husinbašić, igrač Kelna, koji bi trebao biti osvježenje u veznom redu, jer je suprotnost od većine veznjaka koje smo u posljednje vrijeme gledali u dresu BiH.

A da li je zaista 27 igrača čija imena je izdiktirao Milošević najbolje što fudbalska BiH ima?

Naravno, uvijek će biti onih koji smatraju da je neki igrač zaslužio ili nije zaslužio poziv. Selektor je taj koji odlučuje i čija je “zadnja”. Ali, prateći reakcije javnosti, mnogi navijači mu već “uzimaju za zlo” što na spisku nema Miroslava Stevanovića.

Brzonogo krilo za švajcarski Servette u ovoj sezoni skupio je 31 utakmicu sa učinkom od četiri gola i pet asistencija. Stevanović je godinama član Zmajeva, bez mrlje je u karijeri i sigurno je zaslužio da bude dio tima koji će se boriti za plasman na EURO 2024.

Bilo je najava da bi Milošević u nacionalni tim mogao vratiti Edina Višća, koji se u maju 2021. godine oprostio od Zmajeva. Desno krile Trabzonspora, kao i Stevanović, u nogama ima 31 utakmicu ove sezone u svim takmičenjima, a učinkom od četiri gola i deset asistencija.

– Moramo dobro da istrčimo utakmicu. Jako je bitno da imamo momke koji igraju u svojim klubovima i koji imaju taj takmičarski ritam. S druge strane imamo jedan broj iskusnih igrača, a to iskustvo u jednoj utakmici može da donese prevagu – pričao je Milošević, a u ovoj izjavi mnogi su “vidjeli” Višću, iskusnog i rastrčanog fudbaler Trabzona, kojeg smo kao takvog gledali i u dresu BiH.

Ipak, Višća nije dobio poziv. Kada smo kod krilnih fudbalera, na spisku nema ni Luke Menala, koji je počeo skupljati minutažu u dresu Celja, gdje je ove zime otišao iz Dinama.

Neki su se potajno nadali da bi poziv mogao dobiti i Ermin Bičakčić. Iskusni stoper od oktobra je standardan u Eintrachtu iz Braunschweiga. U potpunosti se oporavio od povrede, odigrao je 13 utakmica u nizu, sa učinkom od tri gola i jedne asistencije. Solidan učinak, ali očito nedovoljno da dobije poziv među Zmajeve, prenosi Faktor.

S druge strane Milošević je pozvao Renata Gojkovića, koji zbog crvenog kartona u posljednjem kolu kvalifikacija protiv Slovačke neće imati pravo nastupa u duelu sa Ukrajincima. U svakom slučaju Bičakčić bi bio korisniji od Gojkovića, ako ništa mogao bi konkurisati za polufinalni duel na Bilinom polju.

Na kraju, selektor je taj koji donosi odluke i preuzima odgovornost. U slučaju pobjede svi će ga slaviti, a u suprotnom…