Srbi slave: “BiH je pripremila poziv za Baždara, ali Piksi ga je oteo”

06.03.2024. | 16:19

Samed Baždar, ofanzivac Partizana, igraće za seniorsku reprezentaciju Srbije. Jedan od najvećih talenata u Srbiji, koji je prije mjesec dana napunio 20 godina, u zadnje vrijeme odlično igra u prvoj ligi. Prije toga je briljirao u kadetskoj i omladinskoj ligi Srbije.

Kako je igrač rođen u Srbiji, koji je prošao sve selekcije te zemlje, mogao igrati za BiH?

Baždar je prošao sve mlade selekcije Srbije, ali sve do sada za njega su se kao seniorskog reprezentativca borile Srbija i Bosna i Hercegovina. Razlog zbog kojeg ga je nagovarala i BiH je što je Baždar po nacionalnosti Bošnjak. Rođen je u Novom Pazaru, sjedištu Raške, koji pripada Srbiji, ali je taj dio većinski bošnjački.

Ipak, Baždar se odlučio za Srbiju. Tamošnji mediji zbog toga likuju. “Saznajemo! Piksi oteo Bosni Sameda Baždara: Biser Partizana imao poziv iz komšiluka preko posrednika”, naslov je Telegrafa, ispod kojeg piše:

“Napadač Crno-bijelih imao je kontakt sa osobom koja mu je prenijela interes Fudbalskog saveza BiH, ali je izbornik Srbije bio brži. Dragan Stojković Piksi objavio je popis igrača za prijateljske utakmice u ožujku protiv Rusije i Cipra. Ime koje je izazvalo najviše pažnje na spisku je napadač Partizana Samed Baždar.”

Piksi pobijedio Savu Miloševića

Posebno zanimljivo je da je Baždar bio interesantan i NS-u BiH i da su postojale ozbiljne namjere čelnika iz Sarajeva da privole rođenog Novopazarca da zaigra za ovu reprezentaciju.

Kako Telegraf saznaje, Baždar je i preko posrednika saznao za interes FS-a Bosne i Hercegovine, koji je pripremao poziv. Na klupi Bosne i Hercegovine je bivši reprezentativac Srbije Savo Milošević, legenda Partizana, koji je dobro upoznat s Baždarovim kvalitetama, pa nije iznenađenje što ga je Bosna htjela, prenosi Index.

Ipak, Piksi je reagovao i prvi poslao poziv, na koji se Baždar odazvao. Nije isključeno i da je interes iz komšiluka stigao do Piksija, pa da je samo ubrzao poziv jednom od najtalentovanijih igrača Srbije.”