Milošević zna šta radi: Uspije li u ovome, BiH će izbaciti Ukrajinu

06.03.2024. | 15:27

Nakon višemjesečnog odsutva, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko dana puni naslovne strane medija u BiH. Pojačano medijsko prisustvo Save Miloševića donekle je i logično, jer uskoro slijedi baraž susret polufinala Lige nacija B protiv Ukrajine.

Ako je procjenjuju na osnovu prethodnih utakmica, to čak nije loše po nas. Vjerujem da će se zaprepastiti onim što budu vidjeli 21. marta u odnosu na prethodno, reći će Savo Milošević nedavno gostujući u jednom podcastu o reprezentaciji BiH uoči susreta baraža.

Svoj optimizam Milošević je ponovio na press konferenciji koja je održana u utorak u Sarajevu, prenose Sportske.

Vjerujem i siguran sam da je ovo najbolje što Bosna i Hercegovina ima. Na osnovu onoga što smo već vidjeli, analizirali i što planiramo da igramo, ovo je najbolje sa čime raspolažemo. Da li je ova ekipa u stanju da pobijedi Ukrajinu i eventualno narednu utakmicu? Ja sam ubijeđen da jeste. Neće biti lako, Ukrajina ima individualni kvalitet. To može da pomogne, ali vjerujem da je u ovakvim utakmicama bitnije imati čvrst i kompaktan tim, koji zna šta želi od prvog do posljednjeg minuta, poručio je selektor.

Savo zna šta radi

Iza Bosne i Hercegovine je razočaravajući kvalifikacioni ciklus, u kojem “Zmajevi” nisu bili čak ni konkurentni za plasman na Euro, pa su svoje šanse prokockali još u septembru! Milošević je u reprezentaciju došao stvarati tim za baraž, a o radu Save Miloševića moći ćemo suditi tek nakon martovskih utakmica baraža te konstatovati da li je Savo uspio ili nije. Kao što je selektor rekao, nekoliko kvalifkacionih susreta poslužilo je da što više igrača dobije prostor za igru, kako bi se iskristalisala slika na koga se može računati u baražu. Milošević vjeruje da je u tim utakmicama dobio nekoliko igrača, što će našem selektoru olakšati posao u pripremi utakmice.

Dalje, vrlo važan čimbenik u ovakvim utakmicama je psihologija, a Savo Milošević je kroz komunikaciju sa medijima odlučio zaigrati na kartu optimizma, vjerujući u kvalitet reprezentacije. Vrlo često se isticalo kako su “Zmajevi” psihološki poljuljani te su zbog slabih rezultata izgubili i na samopouzdanju. Uspije li Savo ubijediti igrače BiH da vrijede i da mogu na EURO, bit će to najznačajniji obavljen posao u pripremi za nadolazeće utakmice!

Ono što raduje pred utakmice u martu, jeste da većina igrača BiH igra standardno i dobro u svojim klubovima, što vrlo često nije bio slučaj. U slučaju da svi igrači dođu zdravi na okupljanje, šanse reprezentacije za prolaz protiv Ukrajine rastu. Uostalom, Ukrajina nije sama krema evropskog fudbala, već je reprezentacija iz drugog ranga po kvalitetu i “Zmajevi” sa takvim reprezentacijama definitivno mogu urkstiti koplja.