Šok u Njemačkoj: Bankrotirao bivši prvak Evrope

05.05.2024. | 15:15

Hamburg je nekada vladao Evropom, a sada im prijeti bankrot.

U Hamburgu nema kraja mukama! Nakon što je HSV u fudbalu pao na niske grane i ispao u drugu ligu, sada HSV-u u rukometu prijeti pad u četvrtu ligu! Osvajač Bundeslige iz 2011. godine i pobjednik Lige šampiona 2013. godine sada je pred gašenjem!

Ekipa koja je ovu sezonu u Bundesligi na putu da završi na sredini tabele jer su trenutno deveta na tabeli ostala je bez licence za narednu godinu. Iako je bilo i ranije problema u HSV-u i javno se govorilo da bi mogli da ostanu bez dozvole za takmičenje u eliti za sezonu 2024/25 svi su mislili da će se to riješiti. Ipak sada je kominisija za licenciranje istakla da su svi rokovi istekli.

“HSV nije pružio dokaz o ekonomskoj uspješnosti, kojim bi stekao pravo na takmičarsku licencu u sezoni 2024/25”, navodi se u saopštenju. Kako navodi “Bild” klub je ostao “kratak” za četiri miliona evra i proglašen je za nelikvidan.

Naravno izvršni direktor HSV-s Sebastijan Freke smatra da je ovo pogrešna odluka.

“Sigurno smo ispunili sve uslove! U posljednjih nekoliko dana smo prilagodili neke ugovore i redefinisali isplate kako bismo premostili jaz nelikvidnosti. Nažalost, suprotno našim čvrstim očekivanjima, dobili smo negativnu povratnu informaciju od Komisije za licenciranje. Preostaje nam da preduzmemo pravne radnje. Pokrenuli smo žalbeni postupak”, rekao je on.

U sastavu HSV-a trenutno je Zoran Ilić, Srbin koji nastupa za selekciju Mađarske, a najveća zvijezda je srednji bek Dani Bajens. Izvršni odbor Njemačkog rukometnog saveza će u ponedjeljak odlučivati o ovom slučaju, a svi se u klubu plaše da im se ponovi 2016. godina kada je klub proglasio bankrot i prebačen je u četvrti rang.

HSV ima dugu tradiciju srpskih rukometaša u klubu, pa je tako još 2002. tamo došao Goran Stojanović, a 2013. su Ligu šampiona sa klubom osvojili Zoran Đorđić i Stefan Terzić. U ovoj ekipi igrali su i Branko Kokir, Draško Nenadić i Petar Đorđić.