Pao zbog pranja novca: Na aerodromu uhapšen Luis Rubijales

03.04.2024. | 14:09

Nekadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales doputovao je u srijedu ujutru u Španiju iz Dominikanske Republike i odmah je na aerodromu uhapšen.

U akciji španske policije je 20. marta uhapšeno sedam osoba koje se dovode u vezu sa pranjem novca, a oko ugovora Fudbalskog saveza Španije da se Superkup ove zemlje igra u Saudijskoj Arabiji.

U toj akciji izvršen je i pretres Rubijalesove kuće u Granadi, a kako je on bio van zemlje, Tužilaštvo je za njim raspisalo potjernicu i izdalo nalog za njegovo hapšenje.

Tada se ispostavilo da je Rubijales u Dominikanskoj Republici, a on sam je tvrdio da je u ovoj zemlji poslovno.

Čim je sletio na aerodrom, civilna garda ga je sprovela u pritvor prema nalogu Tužilaštva. U Španiji se očekivalo da će doputovati u subotu, ali je on odlučio da ne odlaže povratak u zemlju.

Španski mediji o ovom slučaju izveštavaju iz minuta u minut. Kako je objavljeno, Rubijales će biti saslušan u Centralnoj operativnoj jedinici u koju je sproveden sa Barahas aerodroma. Prilikom hapšenja, policija mu je saopštila njegova prava i oduzela mobilne telefone i svu elektronsku opremu.

Policija i Tužilaštvo istražuju Rubijalesa i zbog slučaja korupcije koji je istražitelje odveo do toga da je Rubijales kao predsjednik FS Španije dodjeljivao poslove saveza građevinskoj kompaniji Grukonsa u ‘’zamjenu za uplate“ kompaniji koja se zove Dismatek sports, a koju je vodio Rubijalesov lični prijatelj Fransisko Havijer Martin Alkaide, poznatiji kao Nene.

Svi ovi poslovi koje policija istražuje direktno i indirektno vode do projekta u Saudijskoj Arabiji.